Kaja Kallas: naistel lubatakse vähem eksida

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Erakogu

Ei ole Eesti poliitika enam meeste pärusmaa. Üha rohkem sõnaõigust saavad naised. Arter palus poliittantsule mõned kaunima soo esindajad, kes kandideerivad riigikokku esimest korda. Esimesena saab sõna Kaja Kallas.

Kaja Kallas
33, advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius partner / Reformierakond

Kust tuli äkki mõte, et aitab juurast, lähen hoopis poliitikasse?

Mõte on idanenud pikema aja jooksul, seega ei saa kuidagi öelda, et see tuli äkki. Mõnes mõttes usun, et see on loomulik kasvamine, kuivõrd advokaaditööd olen teinud juba 12 aastat ja selle käigus on tekkinud ideid, kuidas saaksin ühiskonnale kasulik olla.

Mujal maailmas on see samuti levinud trend, et advokaat suundub poliitikasse. Tony Blair ja Hillary Clinton on ehk markantsemad näited.

Mil viisil kompenseerite riigikokku pääsedes kaotuse sissetulekus?

Usun, et see saab kompenseeritud eneseteostuse võimalustega.

Milline omadus võib poliitikas suurimaks takistuseks saada?

Kindlasti tuleb kasuks õigusmaailma põhjalik tundmine. Kui vaatad seadust isiku pilguga, kes peab aru saama, kuidas selle järgi reaalses elus käituda tuleb, siis oskad paremini ette näha ka võimalikke tekkivaid vaidlusi.

Takistuseks võib ehk saada liigne idealism ja soov kõiki aidata, sest kogu maailma raskuse enda kanda võtmist ei pea minu kitsad õlad ilmselt vastu.

Kasulikem õppetund, mille olete oma isalt Siim Kallaselt poliitikas kaasa saanud?

Õppetunde eluks on muidugi olnud palju. Näiteks üks olulisemaid on lugupidamine kõikide inimeste vastu. Väga raske on teist inimest mõista, aga kerge hukka mõista. Kõik me oleme kandilised ja oma nurkade ning vigadega. Püüa aru saada põhjustest, mis mingi käitumise taga on.

Samuti pean tähtsaks soovitust alati teha seda, mis hinges õige tundub ja mida tõesti tahad teha, siis teed seda ka hästi.

Mis on meestele poliitikas rohkem lubatud kui naistele, ja vastupidi?

Mulle tundub, et kuivõrd naised paistavad rohkem silma, on neile ka vähem lubatud eksida kui meestele. Samuti tundub, et meeste puhul ei peeta oluliseks nende taustajõudusid ehk naist ja seda, millega tema tegeleb.

Naiste puhul läheb aga liiga palju auru välisele – kuidas sa riides käid, kellega suhtled. Mehi selle järgi ei lahterdata ja nad saavad rahulikult sisuliste asjadega tegeleda.

Kas teate, et Kaja Kallas on...

...alates 2005. aastast mänginud golfi ja löönud hole-in-one’i ehk palli ühe löögiga auku;
...on kaasa aidanud sarja «Klass: elu pärast» advokaat Ingrid Tambergi tegelaskuju loomisele nii sisuliselt kui ka väliselt;
...on EBS Juhtimiskoolitus­keskuse õppejõud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles