EKA moedisaini tudengite Vietnamis loodud kollektsioonid jõuavad vaateakendele

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xenia Joost ja suvel veel II kursus: Marleen Afanasjev, Triin Tint, Katrin Aasmaa, Kristiina Jeromans, Cärol Ott ja magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves
Xenia Joost ja suvel veel II kursus: Marleen Afanasjev, Triin Tint, Katrin Aasmaa, Kristiina Jeromans, Cärol Ott ja magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves Foto: EKA

Täna kell 21.30 avavad moedisaini osakonna III kursuse tudengid Tallinna Kaubamaja Kingamaailma vaateakendel oma Vietnamis kavandatud aksessuaaride kollektsiooni näituse. Aksessuaarikollektsioon sündis Vietnami kuuma päikese all Xenia Joosti juhendamisel, inspireerituna kohalike traditsioonide ja Eestist kaasa võetud teadmiste sümbioosist.

Lõppenud suvel veetsid EKA moedisaini osakonna II kursuse tudengid oma suvepraktika Vietnami väikelinnas Hoi An, et õppida tundma masstootmise telgitaguseid ja viia end kurssi ka Aasia siiani vähe afišeeritud eelistega.

«Kui valdavalt minnakse Aasiasse masstootmise imedemaad taga ajama, siis kohapeal on võimalik palju muudki ära teha kui kümnete tuhandete kaupa odavaid T-särke toota,» selgitab EKA moedisaini osakonna juhataja professor Piret Puppart ja lisab: «Moeosakonna pikaajaline eesmärk on anda oma tudengitele laiem arusaam ja mõistmine suurtootmisest ning selle kogemusega saavutada eelis hilisemas moedisaini valdkonnas valitsevas meeletus konkurentsis. Mis on aga veelgi olulisem, on tutvustada moetudengeile Aasia kiiresti kasvavat majandust ning potentsiaalset suunda, kuhu poole disainerina liikuda. Vana-Euroopa, kuhu valdavalt iga alustav moedisainer loodab esimese hurraaga läbi murda, on täis, mis täis. Kohta uuele tundmatule nimele on väga vähe ning edu sõltub paljude soodsate juhuste kokkulangemisest, mis paratamatult õgvendab eestlase salarelva - töökuse - rolli kogu ettevõtmises.»

Praktikal osalesid praeguseks juba moedisaini III kursusel alustanud: Marleen Afanasjev, Kristiina Jeromans, Katrin Aasmaa, Triin Tint, Evgeniya Dolgopolova, Cärol Ott ning magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves. Kahekuist moepraktikat juhendas Eestist pärit tunnustatud moedisainer Xenia Joost, kes elab ja töötabki nüüd Vietnamis. Neli tudengit töötasid Xenia juures kontoris sügisese moenädala kollektsiooni kallal ning neli tudengit kohalikes Hoi Ani vanalinna couture poodides (OCHE ja YALY). Praktika käigus külastati ka kohalikke mägikülasid Da Nangi, Ha Noid ja Sapat, et tutvuda sealsete traditsioonidega ja näha iidse kanga kudumist. Praktika käigus õnnestus koostööd teha kohaliku superstaarmodelliga, Hakino-ga. Marleen Afanasjev ja Cärol Ott tegid koostööd ka Austraalia pulmaajakirjaga stilistika alal.

«Mul on hea meel ja tänutunne, et Eesti Kunstiakadeemia andis meile võimaluse reisida teisele poole maakera ja teha tutvust Aasia turuga, millest senini oleme vaid lugusid kuulnud. See kogemus annab kindlasti plusspunkte moemaailma piiritus konkurentsis,» räägib moetudeng Cärol Ott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles