Pöidla imemisel on üllatav kasu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pisikuhirmus lapsevanemad keelavad tital kätt suhu panna, veel vähem pöialt imeda. Maas roomav laps võib panna käe kuhu iganes ja muidugi on paha vaadata, kui ta selle hiljem üle lakub. Tegelikult pole paanikaks põhjust. 

Väljaandes Pediatrics avaldati värske Uus-Meremaa mahukas uuring, kus jälgiti 1000 lapse harjumusi ja suuhügieeni sünnist täiskasvanuikka jõudmiseni. Teadlased avastasid, et pöidla imemine beebieas vähendab teatud allergiat teket, edastab Pure Wow. 

Teooria kohaselt tugevdab varane kokkupuude mikroobide ja pisikutega immuunsüsteemi ja aitab vältida ülereaktsiooni koduloomakarvade, heina ja tolmulestade vastu. 

Nahatorke-testide abil selgusid üllatavad tulemused: 49 protsendil neist, kes ei imenud lapsena pöialt, tekkis mõni allergia tüüp. Vaid 31 protsendil neist, kes lapsena kas imesid pöialt või närisid küüsi, tekkis hiljem mõni allergia. 

Uuringu autorid julgustavad lapsevanemaid veidi vabamalt võtma. Mullane käsi tuleks küll ära pesta, kuid iga kord ei pea põdema ja lapsega tõrelema, kui ta näpu suhu pistab. See tuleb pikas plaanis tema tervisele kasuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles