Kuus märki sellest, et sa oled kofeiinist sõltuvuses

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

See on täiesti tavaline, et sa kuuled inimesi ütlemas, et nad ei funktsioneeri hommikul enne, kui nad joovad ära ühe tassi kuuma kohvi. See ei ole muidugi kunagi hea märk ja kofeiini sõltuvus on väga lihtne tulema.

Kõige hullem on see, et kofeiin ei ole enam ainult kohvis, seda leidub karastusjookides, šokolaadis, energiajookides, teatud teesortides ja isegi näiteks närimiskummis, vahendab Self. Tõenäosus on, et me tarbime enese teadmata liiga palju kofeiini ja keha tajub kohe ära, kui meil ei ole seda piisavalt. Nii nagu narkootikumide puhul on kõige lihtsam tõend sõltuvusest see, kui kaasnevad võõrutusnähud. Siin on mõned märgid, mis võivad viidata sellele, et sa oled kofeiinist sõltuvuses.

1. Su pea hakkab valutama, kui sa hommikukohvi vahele jätad

Kui sa oled harjunud igal hommikul kohvi jooma ja ühe hommiku jätad vahele, siis sul võib hakata pae valutama. See on kõige tavalisem sümptom. Ameerika teadlaste järgi hakkab ligi viiekümnel protsendil inimestest, kes regulaarselt tarvitavad kohvi, selle puudumisel hommikuti pea valutama.

2. Sa olen enne kohvijoomist üsna tusane või halvas tujus

Kofeiin on erguti, mis stimuleerib su naudingute keskust. See mõjub nagu kokaiin või teised narkootikumid, stimuleerides dopamiini retseptoreid ajus ja vabastab adrenaliini, mis kokku tekitabki hea tunde ja meeleolu. Kui sul on ilma kohvita halb tuju, siis see tõestabki seda, et su aju loodab kofeiinile, et ennast hästi tunda.

3. Sa ei saa ilma kohvita keskenduda

Kofeiin aitab sul olla ergas ja keskenduda. Kui sa tarbid kofeiini iga päev, siis sa võid ilma selleta kogeda raskusi keskendumisel ja ülesannete lõpule viimisel.

4. Sa vajad järjest rohkem kofeiini

Kui sa jood iga päev palju kohvi, siis su keha harjub sellega ära ja sa vajad järjest rohkem kofeiini, et saada samu tulemusi, mis sa enne said. Su keha muutub kofeiini mõjule immuunseks kofeiini ja sa pead järjest rohkem tarbima, et su energia tase oleks kogu aeg üleval.

5. Sa tunned, et oled pidevalt ärevuses

Kofeiini tarbimine võib põhjustada paanika- ja ärevushäirete sagenemist, eriti neil, kel on vaimse tervisega seotud probleeme. Kui sa oled närvilisem kui tavaliselt, siis proovi vähendada kofeiini tarbimist ja jälgi, kas sa tunned ennast paremini.

6. Sa ei suuda öelda «ei»

Järsku päevapealt on päris raske millestki loobuda ja kui see mõte iseenesest tekitab sulle hirmujudinaid, siis oled sa tõenäoliselt kofeiinist sõltuvuses. Proovi alguses kofeiini tarbimist järk-järgult vähendada, nii on kõige lihtsam. Kofeiinil on loomulikult kasulikke omadusi, aga võtmesõnaks on kindlasti mõõdukas tarbimine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles