Kõik, mida pead teadma, et itaallaste kombel hästi süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui stiilitaju ja figuuri osas kadestatakse sageli prantslannasid, siis toidu nautimise osas tasuks eeskuju võtta hoopis itaallannadelt. Kuidas nad oskavad valmistada niivõrd maitsvaid roogi ja toidust rõõmu tunda?

Huff Post uuris seda Anna Prandonilt, kes andis hiljuti välja kokaraamatu «Let's Cook Italian». Tema raamatu muudab eriliseks asjaolu, et kuigi tegemist on ühe keskmise Itaalia perekonna kokaraamatuga, on retseptid lihtsustatud ja nende valmistamisega saavad kõik hakkama. Prandoni tõi välja kümme nõuannet, kuidas itaallaste kombel hästi süüa ja sööki nautida.

Mida tasuks teada:

1. Itaalia erinevatest osadest leiab väga eripalgelisi roogasid. Itaalias ei tõuse toidu osas esile vaid Rooma, Veneetsia või Firenze. «Kui oled käinud Toscanas, siis sealset toitu ei saa nimetada Itaalia toiduks, see on ikka Toscana toit. Nii palju, kui on Itaalias erinevaid piirkondi, on seal ka erinevaid toite,» sõnas Pardoni.

2. Mõned toiduained on iseloomulikud vaid kindlale piirkonnale Itaalias. Ja usutakse, et selles piirkonnas sündinud ja kasvanud inimesed oskavad oma piirkonna tooraineid kõige paremini ära kasutada. Samas ei tasu seetõttu alla anda: retsepti keerukuse tõttu ei tasu kokaraamatut nurka visata, vaid väljakutse julgelt vastu võtta.

Foto: AP / Scanpix

Mida teha:

3. Selleks, et itaallaste kombel süüa valmistada, tuleb enne söögitegemise alustamist valida hoolikalt õiged koostisosad ja nende kohta võimalikult palju välja uurida. Õpi erinevaid köögivilju tundma, saa tuttavaks erinevate kalade ja lihadega. See on esimene samm, kui soovid õppida itaallaste kombel süüa tegema. Ole teadlik, mida sa ostukorvi paned ja tunne toiduainete vastu huvi.

4. Pea meeles, et juur- ja puuviljadel on omad hooajad. Austa hooaegu, mis tähendab seda, et sa valid hooaegseid tooraineid, mis on parajasti kõige värskemad ning küpsemad. Põhjus on lihtne: need on kõige maitsvamad. Kui valid mõned retsepti välja, veendu, et parajasti oleks vajalike koostisainete hooaeg. Sellest on abi ka siis, kui lähed välja sööma. Kui leiad menüüst midagi, mille puhul sa tead, et parajasti pole selle tooraine hooaeg, siis vali midagi muud või mine teise restorani.

5. Oluline on selgeks õppida erinevate retseptide jaoks vajalikud põhitehnikad. Õpi ära, kuidas valmistada risotot, kuidas ise puljongit teha, kuidas juurvilju õigesti lõigata. Kui sa oskad neid asju teha, siis muutub söögitegemine palju lihtsamaks.

6. Tähtis on kontrollida üle seegi, et sul oleks olemas kõik vajalikud töövahendid, et jõuda soovitud tulemuseni. Miski pole liiga keeruline, kui sul on õiged vahendid käepärast. Oluline on teada, millise noaga lõigata liha ja millisega juurvilju, millises potis keeta riisi ja millises pastat.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

7. Professionaalsete kokkade köögid on väga hoolikalt korda seatud, seega amatööride köögid võiksid samasugused olla. Enne, kui alustad söögitegemist, veendu, et sul oleksid olemas kõik koostisosad ja töövahendid ning et tööpind oleks puhas. Otsi välja ka kõik kausid ja taldrikud, mida sul võib vahepeal vaja minna. Muuda söögitegemine enda jaoks võimalikult lihtsaks.

8. Itaalia köögis ei sätita toite väga keeruliselt taldrikule. Nende toitude juures mängivad olulist rolli värvid ja maitsekombinatsioonid. Kui tahad tõesti taldrikut kuidagi kaunistada, kasuta selleks mõnda roa koostisosa. Näiteks kui toidu sees on peterselli, siis võid sellega ka toitu kaunistada. 

9. Itaalia toidu muudab veelgi erilisemaks see, et seda nauditakse heas seltskonnas. Söögilaua taga ei valitse kunagi vaikus, sest kõik räägivad ja naeravad segamini. Itaallaste jaoks on söömine tegevus, läbi mille väljendatakse seltskondlikkust ja ka armastust. Isegi, kui lapsed on juba täiskasvanuks saanud, uurivad itaallannadest emad neilt ikkagi, kas lapsed on ikka söönud. Kui tarvis, saab kiiremas korras laua katta.

10. Ideaalne viis söögikorra lõpetamiseks on tassike espressot (mitte kunagi cappuccino't!). Itaallastel pole kombeks pärast kella poolt kümmet hommikul kohvi sisse piima panna. Vahel harva vaid törtsuke espresso sisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles