86-aastase nunna hobi: pärast kirikut triatlonile!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde Madonna Buder Nike'i telereklaamis
Õde Madonna Buder Nike'i telereklaamis Foto: Nike / Youtube / Kuvatõmmis

Saage tuttavaks vahva naisega, kellel on huvitav hobi – pärast kirikuskäiku läheb see nunn end triatlonil proovile panema! «Ainus ebaõnnestumine elus on mitte proovimine,» teab õde Madonna Buder, keda tuntakse ka Raudnunna nime all.

Ta on osalenud rohkem kui 40 Raudmehe triatlonil – see on väljakutse, mis paneb proovile ka temast mitu korda nooremad inimesed! Igal triatlonil tuleb läbida 2,4miiline (ligi 4 kilomeetrit) ujumisdistants, 112miiline (umbes 180 kilomeetrit) rattasõit ning 26,2miiline (42 kilomeetrit) jooksurada.

Õde Madonna katsetas jooksmist esimest korda 48-aastaselt, kuna preester julgustas teda: tegemist on harrastusega, mis aitab keha, vaimu ja hinge tasakaalus hoida. Nüüdseks on jooksmine osa naise igapäevast ning enda sõnul jookseb ta iga päev Spokanes asuvasse kirikusse, sellele lisandub iga päev 40 miili (64 kilomeetrit) rattasõitu, et minna järve äärde ujuma. Esimest korda osales naine triatlonil Iirimaal 1982. aastal – ta oli siis 52-aastane. Aastal 2005 pani ta kinni rekordi kui kõige vanem naine, kes on osa võtnud Havai Raudmehe triatlonist.

Ligi kümme aastat hiljem ei ole raudse nunna jõud raugenud ning ta on võtnud südameasjaks populariseerida spordivõistlust ka vanemate inimeste seas. Tänu temale on loodud võistluse jaoks vanusegruppe, mida vanem ei eksisteerinudki ning 82-aastaselt skooris ta oma vanusegrupis (80-84) läbi aegade Raudmehe kiireima finišiaja. Rekord püsib tema nimel seniajani.

Hiljuti palus Nike õde Madonnal üles astuda nende reklaamis, kuna nemadki peavad naist imetlusväärseks. Raudnunn ei plaani hoolimata ajutistest tagasilöökidest (mõni aasta tagasi murdis ta treenides vaagnaluu ning pidi eemale jääma 2014. aasta Havai Raudmehe võistluselt) veel hoogu maha võtta ja teab, et ebaõnn käib eduraja juurde. «Juba püüdmine iseenesest on edu,» ütleb õde Madonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles