Harjumused, mis võivad sulle kalliks maksma minna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed kurdavad, et nad ei oska raha säästa. Kuigi nende väljaminekud pole märkimisväärsed, ei oska nad täpselt öelda, kuhu raha kaob, ent fakt on see, et kuu lõpuks pole palgast enam midagi alles.

Vastus on reeglina lihtne: halvad harjumused laastavad su rahakotti. Genius Beauty tõi välja mõned harjumused, mille eest tuleb maksta kallist hinda.

1. Kohvi joomine. Kui sa oled harjunud kohvi ostma teel kontorisse ja teed seda regulaarselt, siis tasuks kokku arvutada, kui palju sa nädalas valmiskohvile raha kulutad. Võib-olla oleks mõistlikum hakata kohvi pigem kodus valmistama.

2. Trenni vahelejätmine. Peaaegu iga inimene, kes ostab endale jõusaali liikmekaardi ega tee trenni kodus, on rahalaristaja. Teadlased on kindlaks teinud, et paljud inimesed ei kasuta oma jõusaalide liikmekaarte maksimaalselt ära ja jäävad kuu või aasta lõpus seetõttu miinusesse.

3. Alkoholi tarbimine. Restoranides ja baarides alkohoolsete jookide tellimine võib olla üsna kulukas, ent kulukas on ka see, kui oled harjunud nädalas näiteks pudeli veini üksinda ära jooma. Lisaks alkoholi tarbimisele on ka suitsetamine üsna kulukas harjumus.

4. Lõunasöögi ostmine. See ei tule ilmselt kuigi suure üllatusena, et rahakotile mõjub paremini see, kui teed kodus söögi valmis ja võtad selle tööle kaasa. Kui kulutad iga päev raha lõunasöögile, siis kuu lõpuks annab see kokku märkimisväärse summa.

5. Lotopiletite ostmine. Isegi, kui sul on kuu lõpus raha vaid lotopileti ostmiseks ja sa usud, et seekord sa tõesti võidad, siis pea meeles, et võiduvõimalus on tegelikult väga väike. Näiteks USAs on kindlaks tehtud, et ameeriklased kulutavad aastas ainuüksi lotopiletitele umbes 70 miljardit dollarit. Selle rahaga saaks kindlasti midagi kasulikumat teha.

6. Toidu raiskamine. Kui palju sina toitu ära viskad või suudad sa tõesti maksimaalselt ära kasutada kõik toiduained, mis sa oled koju ostnud? Ameeriklased viskavad keskmiselt ära umbes 20 protsenti toidust, mille nad on poest ostnud.

7. Bränditoodete ostmine. Bränditooted võivad ju olla kvaliteetsed, aga samas on need ka väga kallid. 

8. Autoülevaatuse edasilükkamine. Praegu võib sulle ju tunduda, et kui jätad ülevaatusele minemata, siis hoiad raha kokku, aga pikas perspektiivis võib see sootuks kallimaks maksma minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles