Lahkunud moelooja Sonia Rykieli 15 meeldejäävat tsitaati

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sonia Rykiel
Sonia Rykiel Foto: AFP / Scanpix

Täna suri oma kodus Pariisis legendaarne moelooja Sonia Rykiel. Et meenutada tema elutööd, kogusime kokku Sonia 15 olulist mõtet.

«Ma tahtsin kogu maailmale näidata, kui õnnelik ma olen. Mu ämm oli šokis, aga tuttavad küsisid, kust ka nemad sellise [Sonia loodud moodsa rasedarõiva – toim] leiaksid.»

«Ma olen, kes ma olen. Varem ei olnud ma nii uhke selle üle, et moodi loon. Mu perekond ei pidanud moodi eriti huvitavaks, seega ma varjasin seda.»

«On raske peegli ees graatsiliselt liikuda, kui oled alasti – see on märksa kergem, kui oled riides. Aga kui suudad oma mehe ees graatsilise kergusega alasti ringi kõndida, siis on sul tõesti «see» olemas.»

«Mu sõud on tõelistest naistest, kes neelavad kõik alla. Asi on ellujäämises.»

«Ma usun, et elu pimedaimatel hetkedel oleme me kõik väärt üht hingetõmbepausi.»

«On kasutu saata modelle lavale nutma.»

«Kõigepealt õmblesin ma kleidi, sest ma olin rase ja tahtsin olla kõige ilusam rase naine. Siis tegin ma sviitri, sest ma tahtsin, et see oleks selline, mida pole kellelgi teisel.»

«Minu jaoks pole oluline olla moetrendidest sammuke ees. Oluline on aga edasi sammuda.»

«Kuidas saad sa elada kõrgklassi elu, kui sa ei kanna kõrgeid kontsi?»

Sonia Rykiel koos tütre Nathaliega, kes võttis moemaja juhtimise üle 2007. aastal.
Sonia Rykiel koos tütre Nathaliega, kes võttis moemaja juhtimise üle 2007. aastal. Foto: Reuters / Scanpix

«Kõik, mida ma teen, on minu väljendus – ma väljendan end läbi värvide ja vormide. Samal ajal püüan ma seletada, mida ma tunnen – mitte ainult moelooja, vaid ka naisena. Ma ei saa üht teisest eraldada.»

«Parfüüm jälitab sind. See ajab sind taga ja see hõljub su ümber. See on sinu autogramm. Parfüüm paneb vaikuse kõlama.»

«Disainitöö kukkus mulle sülle. Ma ei tahtnud seda teha. Esimesed kümme aastat ütlesin ma, et lõpetan selle homsest ära.»

«Ma usun, et riided peaksid olema varjupaik – nagu kodu või vaip. Ma usun, et kui miski pakub turvalisust, siis on see just rõivastus.»

«Ma arvan, et on nii palju naisi, kes ei mõista riietest midagi ja nad peaksid püüdma iseennast mõista, enne kui hakkavad maskeeringuid kandma. Nad peaksid seisma päeva, kaks või kolm peegli ees ning üles leidma selle, mis on neis ilusat ja huvitavat, mida nad peaksid näitama: juukseid, kaela, käsivarsi või käelabasid.»

«Mehe ja naise loomus on keerukas ning minu jaoks on kõige ligitõmbavam see naine, kes on natuke maskuliinne, kelles on natuke meest; ja seda sorti mees, kes on ka natuke naine. On võimatu neid kahte omavahel segada!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles