Milliste vanemate lapsed valetavad kõige rohkem?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui su laps on liiga palju valetama hakanud, siis võib põhjuseks olla see, kuidas sa teda kasvatad. Mõned eksperdid on nimelt veendunud, et liiga rangete vanemate lapsed hakkavad juba üsna noorelt valetama ja neil tuleb see päris hästi välja.

McGilli ülikooli psühholoog ja laste arengu ekspert Victoria Talwar viis läbi uuringu, millest selgus, et kui lastele kehtivad liialt ranged reeglid, siis valetavad lapsed rohkem. Peamiselt on valetamise põhjuseks soov karistusest pääseda. Talwar jälgis oma uuringu jaoks kahte Lääne-Aafrika kooli, ühes kehtisid rangemad reeglid ja teises leebemad, kirjutab Woman's Day.

Mõlemas koolis valis Talwar välja grupi õpilasi ja palus lastel ainult kuulmise järgi arvata, milline ese võiks häält teha. Ühel hetkel lahkus eksperimenti läbi viinud täiskasvanu ruumist. Kui ta naasis, siis ta küsis lastelt, kas lapsed piilusid salaja, millised esemed häält olid teinud. Kui leebemate reeglitega kooli õpilaste seas oli nii neid, kes valetasid kui ka neid, kes rääkisid tõtt, siis rangemate reeglitega kooli õpilaste seas oli märkimisväärselt rohkem valetajaid. Lisaks sellele olid rangema kooli õpilased ka osavamad valetajad.

Hiljuti selgitas psühhoterapeut Philippa Perry raadiointervjuus, et sarnane efekt leiab aset ka nende laste puhul, kelle vanemad on liialt ranged. Kui vanemad on üsna karmid, siis ei tunne lapsed end piisavalt turvaliselt, et tõtt rääkida. Perry ütles, et lapsi ei tohiks valetamises süüdistada, sest nende valelikkus on tekkinud mitme teguri koosmõjul ja kui vanemad otsustavad last valetamise eest karistada, siis see teeb asja vaid hullemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles