Ühe vägivaldse suhte traagiline lõpp: pereisa tappis naise ja nende kolm last (1)

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs elav Megan Short sattus juhuslikult lugema artiklit emotsionaalsest vägivallast. Artikli peategelane ei mõistnud pikka aega, et ta oli vägivaldses suhtes ja et mees manipuleeris temaga. Megan Short taipas, et see lugu on talle väga tuttav.

Ta kirjutas artikli kommentaarides: «Selline asi mõjub kindlasti vaimsele tervisele.» Hiljem lisas ta oma kommentaarile: «Seetõttu ma kavatsengi oma 16 aastat kestnud abielu lõpetada.» Kahjuks ei saanud Short aga oma plaani lõpule viia, kirjutab Huff Post.

Päeval, mil Short plaanis oma abikaasa juurest lahkuda, lasi mees ta maha. Politsei sõnul tulistas mees kõigepealt oma abikaasat, seejärel lasi ta maha nende kolm last ja lõpuks ka iseenda. 

Megan Shorti lugu on traagiline näide sellest, kuidas emotsionaalne vägivald, mida sageli peetakse füüsilisest vägivallast vähem ohtlikuks, võib karmilt lõppeda. USA koduvägivallavastase koalitsiooni juht Ruth Glenn sõnas, et see on üsna levinud väärarvamus, et vaid füüsiline vägivald võib surmaga lõppeda.

«See, kui inimene kasutab emotsionaalset vägivalda, mitte füüsilist, ei tähenda, et suhtedünaamika oleks kuidagi teistsugune,» ütles Glenn. Vägivallatseja saab vägivalla abil võimu ja kontrolli juurde, kusjuures pole üldse oluline, kas ta kasutab füüsilist või psühholoogilist taktikat. Kui ohver üritab sellest suhtest põgeneda, siis see võib tekitada surmavalt ohtliku olukorra, ka siis, kui vägivallatseja pole ohvri vastu varem kätt tõstnud.

Ekspertide hinnangul on emotsionaalse vägivalla ohvritel raske abi leida, kuna ohvril pole reeglina esitada füüsilisi tõendeid, mis tema süüdistusi toetaksid. Politsei ei saa aga ilma füüsiliste tõenditeta suurt midagi teha.

Abi tuleks otsida ka ilma füüsiliste tõenditeta

Pennsylvania koduvägivallavastase koalitsiooni juht Ellen Kramer julgustas vägivallaohvreid igal juhul abi otsima. «Lähisuhtevägivald on palju enamat kui ainult füüsilised vigastused,» ütles ta ja lisas, et isegi, kui pole põhjust politseisse pöörduda, siis tugikeskustesse võivad ohvrid igal ajal pöörduda.

Ekspertide sõnul on ohvri jaoks kõige ohtlikum just aeg, mil ta plaanib partneri juurest lahkuda. Megan Short võttis politseiga esimest korda ühendust kolm nädalat enne surma. Ta ütles politseile, et kardab oma abikaasat. Politsei andis naisele nõu, kuidas taotleda lähenemiskeeldu ja sellega asi piirdus. Politsei esindaja selgitas, et nad ei olekski saanud midagi enamat teha, sest puudusid füüsilised vigastused ja tõendid. Järgmisel päeval ostis Megan Shorti abikaasa relva.

Lähisuhtevägivald ei seisne kunagi üksikjuhtumis, vaid pigem selles, et vägivallatseja tahab kontrollida ohvri elu, jättes teda ilma erinevatest ressurssidest, ähvardades teda, hoides teda eemale perest ja sõpradest ning takistades teda lahkumast. Selline käitumine seab ohvri suurde ohtu ja pole välistatud, et vägivallatseja võib ta tappa. Seda ka juhul, kui ta pole kunagi ohvri vastu füüsilist vägivalda kasutanud.

Rutgersi ülikooli emeriitprofessor Evan Stark sõnas, et tema uuringud on näidanud seda, et kui lugeda tõsisteks vaid neid juhtumeid, kus esineb füüsilisi vigastusi, siis jääks märkamata 95-98 protsenti lähisuhtevägivallajuhtumitest. «Tihtilugu on kõige karmimaks füüsiliseks rünnakuks tapmine. See kujuneb kulminatsiooniks,» ütles ta.

Hea lugeja, kui sina või mõni sinu lähedane kannatab lähisuhtevägivalla all, siis tasub ühendust võtta naisteliini tugitelefoniga 1492. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles