Plaan lapsevanemale: kuidas suunata laps koolilainele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unine koolihommik.
Unine koolihommik. Foto: Vida Press

Suve lõpus tuleb paratamatult leppida tõsiasjaga, et pikad hommikud on möödas ja nii lastel kui vanematel tuleb kohaneda uue rutiiniga. Kui üleminek on väga järsk, võib see põhjustada liigset stressi ja kohanemisraskusi, mis ei lase keskenduda kõige tähtsamale.

Nüüd on viimane aeg hakata mõtlema sellele, kuidas lasteaeda või kooli tagasi mineva lapse elu septembris kergemaks teha. Very Well jagab nõuandeid, millele tasub vaikselt mõtlema hakata.

Loo selge magamaminekurutiin. Korralik, kosutav ööuni on lapsele hädavajalik. Magamata ja väsinud lapse päev on koolis sisuliselt rikutud, sest ta ei suuda keskenduda, tal on halb tuju ja õpitu ei taha meelde jääda. Kui suvel on laps läinud magama hilja ja enda soovi järgi, siis nüüd tuleks ta voodisse saata kindlal kellaajal, ja seda üsna varakult. Kuna kooliealine laps peaks saama magada umbkaudu 8-9 tundi, sõltub magamaminekuaeg äratusest. Mõnel juhul tähendabki see, et magama minekuks tuleb hakata ettevalmistusi tegema juba pärast õhtusööki, kui on õpitud, et jõuaks lugeda ka ühe unejutu. 

Kõige paremini jääb laps magama, kui õhtune rutiin on alati sama ja järjepidev: pesu, pidžaama, hambapesu, unejutt - laps peab teadma, mis teda igal õhtul ootab, siis ei ole ka erilist vastuvaidlemist. Vähemalt tund aega enne uinumist ei tohiks laps enam veeta aega ekraanide (telefoni, teleka või arvuti) ees, sest elektroonilised seadmed võivad olla liialt stimuleerivad ja ei lase tal uinuda.

Turguta lapse ajutööd. Kui tahad oma last õppetööl aidata, anna talle enne kooli algust natuke nuputamist, et ta saaks suvisest tardumusest üle ja oleks valmis pingutama. Selleks sobib suurepäraselt näiteks tasuta äpp Tasku Tark, mis töötab nii nutitelefonis kui arvutis. Äpis saab testide abil meelde tuletada juba õpitut ja panna end proovile ka raskemate ülesannetega. Muul moel tuleb lapsele kasuks ka muuseumides ja raamatukogus käimine, mis annab ajule töötlemiseks küllaldaselt uut materjali.

Anna talle sobivat lugemisvara. Soovita lapsele eakohaseid raamatuid iseseisvaks lugemiseks ja ära unusta unejuttu. Isegi kui su laps oskab ammu lugeda, naudib ka tema unejuttu sama rõõmuga nagu väiksem mudilane. Unejutt teeb teid lähedasemaks ning mõjub hästi lapse keeleoskusele ja sõnavarale. 

Sättige lapsele valmis mugav õpinurk. Köögi- või diivanilaual küürutades on väga raske õppida. Selleks, et õppimist mitmekülgselt soodustada ja arendada lapses kasulikke harjumusi, vajab ta päris oma nurka korraliku tooli ja lauaga, kus ta saab segamatult tegeleda nii koolitöö kui ka teiste endale meeldivate vaikust nõudvate tegevustega.

Ostke valmis kooliks vajalikud esemed. Koolitarvete varajane valmis ostmine võib olla soodsam, aga on ka oluliselt stressivabam, kui seda ei jäeta viimasele minutile. Praegusel ajal võib leida postkastist lasemetes reklaamlehti, kus erinevad poeketid tutvustavad oma sooduspakkumisi. Kasuta võimalust ja tee eeltöö praegu, kui selleks on veel aega ja ostke omale sobiv kaup hea hinna eest.

Lase tal suhelda teiste lastega. Mõnel lapsel läheb sõprade leidmine väga kergesti, mõni on aga kinnisem ja võib kooli minnes saada kerge šoki. Sund palju suhelda võib teda kõige muu kõrvalt veelgi rohkem kohutada, mistõttu võib häbelikumale lapsele kasuks tulla, kui ta saab klassikaaslastega kohtuda juba enne kooli algust. Kui võimalik, kutsuge sõpru külla või lase tal klassikaaslastega minna kinno ja kohvikusse. 

Hakake harjutama kindlat hommikurutiini. Muretu ja piisava ajavaruga hommik annab päevale mõnusa stardi ja annab lastele kindlustunde. Kohanda hommikud juba praegu selliseks, millised need võiksid olla pooleteise nädala pärast. Kui vaja, ärata lapsed hommikul üles, siis nad jäävad õhtul ka paremini magama. Kui kool algab, saavad nad tänu sellele kergesti maast lahti ja lähevad kooli hea tujuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles