Üle kolmandiku naisjuhtidest tarbib normist enam alkoholi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti statistika näitab, et juhtivatel kohtadel töötavad inimesed tarbivad rohkem alkoholi kui samaealised füüsilise töö tegijad ning seejuures tarbib üle kolmandiku juhtidest sageli soovituslikust maksimaalsest alkoholikogusest enam.

Huvitav on ka see, et naised ei jää meestele alkoholi tarbimises kuigi palju alla.

Nimelt ületas Briti statistikaameti 2009. aasta eluviisiuuringu järgi tervelt 41 protsenti mees- ja 35 protsenti naisjuhtidest soovituslikku maksimaalset alkoholikogust küsitlusele eelnenud nädala jooksul vähemalt ühel korral, vahendab kliinik.ee BBC'd.

Kehtivate soovituste kohaselt ei tohiks korrapäraselt tarbitav alkoholikogus meestel ületada 3–4 ühikut ja naistel 2–3 ühikut päevas.*

Mis puutub purjutamisse, mida määratletakse meestel enam kui kaheksa alkoholiühiku tarbimisega ja naistel enam kui kuue ühiku tarbimisega, siis 23 protsenti meestest ja 15 protsenti naistest, kes töötasid juhtival kohal, olid küsitluseelsel nädalal vähemalt ühe korra sellises koguses alkoholi tarbinud.

Tööliste hulgas oli vastav näitaja meestel 19 protsenti ja naistel 11 protsenti.

Samuti selgus uuringust, et kui juhtivtöötajad tarbisid nädalas keskmiselt 13,5 ühikut alkoholi, siis töölised tarbisid keskmiselt 10,7 ühikut.

Heategevusühingu Drinkaware peadirektor Chris Sorek märkis, et suur alkoholitarbimine tippspetsialistide seas on pigem «kultuuriküsimus».

«Kuigi igal erialal on ikka veel oma kindel nn joogikultuur, ei ole üllatav, et juhid joovad rohkem kui töölised. Koosolekutel ja muudel koosviibimistel võivad töötajad tunda survet alkoholi tarbida. Lisaks on ju üldteada, et pärast väsitavat tööpäeva koju saabudes aitab just naps paljudel pingeid maandada,» märkis ta.

*Näiteks pool liitrit 5-protsendilise kangusega õlut on 2.5 alkoholiühikut ning 175-milliliitrine klaas 12-protsendilise alkoholisisaldusega veini umbes 2 alkoholiühikut.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles