Nähtamatud külalised voodis, kes sind haigeks teevad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ilmselt seostub voodi sulle turvalise pelgupaigaga, kuhu heidad õhtul puhkama ning mis su meelt ja keha kosutab. Terviseeksperdid aga hoiatavad: voodis peitub nii mõnigi nähtamatu vaenlane, kes sind hoopis haigeks võib teha.

1. Tolmulestad. Tolmulestad on imetillukesed mutukad, kes elavad su voodis ning toituvad surnud naharakkudest ning teistest orgaanilistest jäätmetest. Nende väljaheited põhjustavad sageli allergilisi reaktsioone. Ameerika Kopsuorganisatsiooni andmetel on viiest kodus nelja voodid tolmulestade pelgupaigaks. Kui sul on probleeme tervisega ning kimbutavad allergiahood, peaksid esmajärjekorras just nende tegelastega võitlema asuma.

2. Seened ja hallitus. Uuringud on näidanud, et liiga paljud voodid on pesaks just neile kurjamitele. Üks uuring leidis kümnest padjast kokku 47 erinevat seeneliiki. Abiks võib olla õhupuhasti.

3. Lemmikloomad. Kui sul on kodus koerad-kassid, siis lõpuks võib juhtuda, et nende süljes, karvades ja teised kehaeritised võivad põhjustada sul mõne haiguse. Lahenduseks on korralik hügieen ning voodi sagedane tolmuimejaga puhastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles