Tippkokkade kaheksa trikki, mida sa pead proovima

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ükskõik kui osav sa ka köögis poleks, alati kulub marjaks ära mõne uue triki õppimine.

BuzzFeed on kokku kogunud tippkokkade nipid, mida lihtsalt tuleb katsetada.

  1. Täiusliku kotleti saad, kui virutad selle mätsimise asemel vastu lõikelauda – nii väldid õhumullide teket. Hiljem pressi sõrmedega kotletti väike lohuke, et burger liialt õhku täis ei läheks.
  2. Jäta ürtide varred alles – need saad ära kasutada hiljem suppides ja hautistes. Säilita varsi külmikus ning potti pannes seo niidiga kokku, nii saad ürdikimbu enne serveerimist välja võtta.
  3. Raputa toidule soola kõrgelt ning ära unusta oma rooga igas faasis maitsestada. Põhjus, miks professionaalsed kokad soola kõrge kaarega toidule lisavad, on lihtne – nii jaotub see roas ühtlasemalt. Parem on ka toidule maitset lisada vähehaaval terve protsessi käigus. Enamik inimesi lisavad liiga palju soola kokkama asudes ning liiga palju enne serveerimist.
  4. Alati loputa riisi enne kasutamist. Täiusliku riisi valmistamiseks loputa riisi enne, kui seda keedad – riisis leidub tärklist ning pealegi töödeldakse riisi sageli kätega, nii et pesemine on lihtsalt hea mõte. Riisi ja vee vahekord keetmisel peaks olema 1:1. Et riis oleks eriliselt kohev, ei tohi keetmise ajal kordagi kaant kergitada ning hiljem lasta riisil kaane all kümme minutit jahtuda.
  5. Kui sa valmistad praetud riisi, kuulub ettevalmistuse hulka pannil enne muna praadimine – nii ei jää riis panni külge. Kokk Dale Talde vannub, et see on tõsi ning nii tehakse kõikides Hiina restoranides.
  6. Kõige parem on muna lahti lüüa tasasel pinnal, mitte näiteks kausiserva vastu. Nii ei lähe kooretükid muna sisse.
  7. Enne munade vahustamist purusta munakollane kahvliga, nii on see töö märksa lihtsam.
  8. Teflonpannid on tegelikult asjalikud vaid heal juhul kolme roa valmistamisel: praemunad, pannkoogid ja munasse kastetud saiad (French toast ehk prantsuse röstsai). Kokk Amanda Cohen selgitab, et teflonpannide eesmärgiks on toite kuumuse eest kaitsta, seega ei sobi need praadimiseks siis, kui sa tahad krõbedat tulemust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles