Kas ja kuidas mõjutab isa vaimne tervis lapse arengut?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kallid isad, naeratage rohkem, sest teie meeleolu võib mõjutada lapsi rohkem, kui oskate arvata. Michigan State'i ülikoolis (MSU) tehtud uuring tõestas, et kui isa on stressis, siis see võib lapse arengut negatiivselt mõjutada.

MSU teadlased analüüsisid 730 perekonna poolt täidetud küsimustikke. Peamiselt huvitas teadlasi see, kuidas vanemate stress ja vaimse tervise probleemid (näiteks depressioon) mõjutavad lapse arengut. Kui varem usuti, et isa mõjutab lapse arengut vähem kui ema, siis antud uuring lükkas selle ümber, kirjutab Good Housekeeping.

Teadlased avastasid, et kui vanema roll tekitab isale stressi, siis see võib negatiivselt mõjutada lapse kognitiivset arengut, samuti selgus, et isa meeleolu mõjutab lapse kõne arengut. Kõige enam mõjutab see 2-3-aastaseid lapsi.

Kui isal peaks näiteks esinema depressiooni, siis see mõjutab lapse sotsiaalsete oskuste arengut. Kusjuures, uuring tõestas, et isa vaimne tervis mõjutab last rohkem kui ema vaimne tervis.

See uuring on veidi murettekitav. Pole kahtlustki, et isaroll võib mehele stressi tekitada, eriti juhul, kui ta saab esimest korda isaks. Vaimse tervise probleemide eest pole keegi meist kaitstud, seega ei saa süüdistada meest, kui tal taolisi probleeme esineb. Samas märkisid teadlased, et antud uuring tõestas, et isal on lapse elus sama oluline roll kui emal ja üheskoos moodustavad nad terviku, mida on lapse normaalseks arenguks hädasti vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles