Teadlased selgitavad: kui paljud sõbrad meile tegelikult meeldivad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui palju on sul lähedasi sõpru? Mõtle hetkeks ja loe nad kokku. Seejärel jaga saadud arv kahega ja saadki teada, kui paljud neist sulle tegelikult ka meeldivad.

Värske uurimus tõestas, et inimese sõpruskond võib tegelikult olla tunduvalt väiksem, kui ta ise endale tunnistab. Samuti tegid MIT teadlased kindlaks, et me ise ei oska hinnata, kes on meie tõelised sõbrad, kirjutab Woman's Day.

Uurimuse käigus selgus, et kõigest 50 protsenti meie sõbralikest tunnetest saavad vastuse. Teisisõnu: kõigest umbes pooled neist, keda sina pead sõpradeks, peavad sind sõpradeks ja vastupidi.

Selle väljaselgitamiseks viidi läbi eksperiment, mille käigus paluti inimestel hinnata oma sõprussuhteid teiste samas ruumis viibivate inimestega. Tulemustest selgus, et kuigi inimesed ise uskusid, et 94 protsenti nende sõbralikest tunnetest on kahepoolsed, oli see hulk tegelikult sootuks 53 protsenti.

Sarnaseid uurimusi on varemgi tehtud. Näiteks on Oxfordi ülikooli teadlased leidnud, et enamik neist, kes on Facebookis sinu sõprade hulgas, ei hooli tegelikult sinust. Facebooki kasutajad tunnistasid, et nad peavad kõigest 28 protsenti oma sotsiaalmeediasõpradest «tõelisteks sõpradeks».

Mida neist uurimustest õppida? Ilmselt seda, et mõistlik oleks oma sõprussuhted kriitilise pilguga üle vaadata ja mõelda, kes sinu sõpradest rikastab su elu ja kes leiab sinu jaoks alati aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles