Soovitusi lapsevanematele: mida öelda lapsele «ei» asemel (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lähed lapsega poodi ja ta hakkab riiulite vahel jonnima, siis ilmselt tahaksid teda keelata, öeldes «ei», «ära tee» või «lõpeta». Isegi, kui laps ei kuula sind, siis on ju oluline, et lapsevanem suudaks end kehtestada ja karmi hääletooniga lapse keelamisest on kindlasti mingit kasu. 

Õpetaja, blogija ja kolme lapse ema Kara Carrero on aga veendunud, et lapsele ei mõju see, kui lapsevanem kasutab negatiivset kõneviisi. Carrero sõnul ei kasutata tema kodus sõna «ei» peaaegu kunagi, ent see ei tähenda, et tema lapsed võiksid teha seda, mis neile pähe tuleb, kirjutab Good Housekeeping.

Carrero tunnistas, et kõige lihtsam on «ei» öelda, kuid see ei anna parimaid tulemusi. Carrero sõnas, et inimesed on loodud nii, et me kuuleme mõnikord lause algust ja me kuuleme alati lause lõppu, aga see, mis jääb lause keskele, läheb sageli kaduma. 

Mida siis öelda? Kui laps on näiteks kuumale pliidile liiga lähedal, siis ära ütle «Ära mine pliidi juurde!», vaid ütle hoopis «Tule siia!» või «Astu pliidi juurest eemale». Carrero sõnul on selline lähenemine palju tõhusam ja jõuab lapsele paremini kohale. 

Carrero tõi mõned näited, kuidas võiks lapsega paremini suhelda:

  • «Lõpeta löömine» asemel võiks öelda «Palun hoia oma käsi kõrval»;
  • «Nii ei räägita» asemel võiks öelda «Palun vali enda väljendamiseks mõni teine sõna»;
  • «Lõpeta vingumine ja nutmine» asemel võiks öelda «Palun kasuta sõnu»;
  • «Ma ei kuule sind» asemel võiks öelda «Palun räägi kõvemini/selgemalt»;
  • «Ma ei osta sulle seda» asemel võiks öelda «Äkki selle asemel, ostame/teeme hoopis...»;
  • «Ära saa pahaseks» asemel võiks öelda «See on normaalne, et sa nii tunned, aga...»;
  • «See pole sinu jaoks» asemel võiks öelda «See on ... oma, kas ma võin sulle pakkuda...»;
  • «Praegu ei saa mängida» või «Me peame mängu lõpetama» asemel võiks öelda «Äkki me võiksime mängida hiljem».

Carrero märkis, et need soovitused ei tähenda, et «ei» tuleks igavesti sõnavarast välja jätta, aga seda võiks lihtsalt vähem kasutada. «Sõna «ei» mõjuvõim on neis lausetes endiselt alles, lihtsalt need seavad lastele selgemad piirid,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles