Halvad harjumused, mis ei lase sul eesmärkideni jõuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled endale kindlad eesmärgid seadnud, aga millegipärast ei suuda sa kuidagi nendeni jõuda? Võib-olla sa ei pane seda ise tähelegi, aga on väga võimalik, et sina ise oled see, kes ei lase endal eesmärke saavutada.

Psychology Today tõi välja üheksa halba harjumust, mis ei lase sul eesmärkideni jõuda.

1. Lükkad oma eesmärke teadmata ajaks edasi

Sul võivad küll eesmärgid olla, aga kui nende tähtaeg on ebamäärane, siis pole mingi ime, et need ei taha täituda. Kui eesmärk on sinu jaoks tähtis, pane paika kindel tähtaeg. Kui sa ei saa selle eesmärgi nimel nüüd ja kohe tööle hakata, siis võta endale sihiks mõni kuupäev, mis ajaks võiks see asi tehtud olla. 

2. Sa ei asu tegutsema enne, kui tunned, et oled «valmis»

Kui sa kavatsed oodata probleemide lahendamise ja eesmärkide saavutamisega seni, kuni oled enda arvates selleks valmis, siis sa võid üsna pikalt veel oodata. On üsna vähetõenäoline, et sind tabab järsku inspiratsioonitulv ja sa hakkad järjest oma eesmärke saavutama. Muuda kõigepealt oma suhtumist ja käitumist. Hakka tegutsema ja peagi tabab sind ka motivatsioon.

3. Sa ei oota raskeid aegu

Pole vahet, millised su eesmärgid on, fakt on see, et muutused pole kunagi lihtsad. Mõni päev võib olla raskem, mõni lihtsam, kuid oluline on teadvustada endale, et su teele võib sattuda takistusi. Ürita mõelda sellele, millised võimalikud takistused võivad sind ees oodata ja tööta välja esialgne plaan, kuidas sellises olukorras käituda. Kui sa oled ette valmistunud, siis tunned end enesekindlamalt ja suudad edasi sammuda.

4. Sinu jaoks tähendavad eksimused põrumist

Raske on edusamme teha, kui sa liigud kogu aeg vaid otse edasi. Vahel mõtlevad inimesed, et kui nad peavad sammukese tagasi astuma, siis see tähendab kohe põrumist ja nad annavad alla. See on viga. Eksimine on inimlik, sellepärast ei tasu enda peale pahane olla. Selle asemel, et end pidevalt kritiseerida, mõtle välja plaan, kuidas tagasi õigele rajale saada.

5. Sa ei sea oma eesmärke esikohale

Lihtne on öelda, et tahaksid midagi muuta, kuid paljud raskem on seda reaalselt teha. Sa pead otsustama, millisele kohale sa oma eesmärgid sead, vastasel juhul kaovad su kavatsused kõigi teiste igapäevategevuste varju. Proovi iga päev teha vähemalt üks samm oma eesmärkide suunas, kui tarvis, pane see lausa märkmikusse kirja. 

6. Sa alahindad seda, kui raske võib eesmärkideni jõudmine olla

Uue eesmärgi püstitamine võib olla kerge, aga sellest kinnipidamine võib osutuda raskeks. Ära mõtle, et kõik läheb libedalt ja lihtsalt, sest see ei pruugi sugugi nii minna. Ära aja omavahel segamini liigset enesekindlust ja vaimset tugevust. Selle asemel, et endale korrutada, et kõik läheb lihtsalt, tuleta endale meelde, et sa pead tööd tegema ja vaeva nägema, et oma eesmärkideni jõuda.

7. Annad alla enne, kui näed tulemusi

Kannatamatus on muutuste suurim vaenlane. Kuna praegusel ajal peab kõik toimuma väga kiiresti, siis pole mingi ime, kui sa ei jaksa oodata seni, kuni su elus midagi muutub. Aga see, kui sa ei näe tulemusi, ei tähenda, et su pingutused ei kanna vilja. Jää oma eesmärkidele kindlaks hoolimata sellest, et nendeni jõudmine võib aega võtta.

8. Vead end alt vahetult enne finišijoone ületamist

Hirm edukuse ees võib mõne inimese jaoks valmistada suuri probleeme. Kui sa pole ettevaatlik, siis võid iseendale pettumuse valmistada vahetult enne finišijoone ületamist. Võib-olla sa ei usu, et oled edu ära teeninud või pelgad seda, et keegi võib sinult su saavutused ära röövida. Meenuta varasemaid eesmärke, mida sul pole õnnestunud saavutada. Ole iseenda vastu aus ja pane tähele ohumärke, mis võivad viidata sellele, et sa kaldud rajalt kõrvale.

9. Sead endale liiga suuri eesmärke

Kui sa oled elevil oma elu muutmise pärast, siis võib-olla sead endale väga suuri eesmärke. Kui võtad endale korraga liiga palju kohustusi, siis võid aga kergesti põruda. Suurtele eesmärkidele keskendumine võib olla kurnav. Pane paika parem väiksemad eesmärgid, mida saaksid kiiremini saavutada ja keskendu neile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles