Viis olulist asja, mida sa võiksid söömishäiretest teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Söömishäire on väga raske haigus, mis levib nii naiste kui meeste seas. Ma arvame, et me teame, mis see endast kujutab, aga tegelikult on see haigus palju tõsisem ja raskem.

Verily Magazine avaldas viis asja söömishäiretest ja selle haigusega võitlevatest inimestest, selleks, et me saaksime paremini aru, mida nad läbi elavad.

  1. Söömishäire võib tekkida heast kavatsusest süüa tervislikult. Inimesed valivad teadlikult tervisliku eluviisi, millega kaasneb treening ja tervislik toitumine. Samas võib pidev kalorite lugemine lõpuks pea täiesti sassi ajada ja inimesed hakkavad paaniliselt iga oma ampsu järgima, millest saabki alguse tõsine haigus.

  2. Meedial võib olla osa söömishäirete tekkimisel. Inimesed elavad aastaid ümbritsetuna reklaamidest ja meediast, mis kubiseb kõhnadest modellidest. Loomulikult hakkab see mingil hetkel mõjutama meie adekvaatset maailmapilti. Noored tüdrukud vaatavad neid pilte ja mõtlevad, et nad peavad sellised välja nägema, mis tekitab neis stressi ja muret.

  3. Söömishäire on raske vaimuhaigus. See on nagu alkoholism, kui sa sellest pärast ravi paraned, siis mitte kunagi täielikult. Alati jääb võimalus, et see tuleb tagasi.

  4. Söömishäire võib olla eluohtlik. Vaimuhaigustest sureb kõige rohkem inimesi just söömishäire tagajärjel. Kusjuures viis kuni kakskümmend protsenti haiguse all kannatavatest inimestest sureb enneaegselt. Ohud ei pruugi esmapilgul kohe silma paista, aga võivad mõjutada inimese elu pikemas perspektiivis. Anorektikutel on tihti vedelikupuudus, mis võib kahjustada neerusid, lisaks on neil madal pulss ja vererõhk, mis võib põhjustada südamepuudulikkust.

  5. Söömishäirega inimesega rääkimisel peab olema ettevaatlik. Laused nagu «minu arust sa näed hea välja» või «sinu välimusel ei ole mitte midagi viga» ei mõju anorektikule veenvalt. Proovi temaga rääkida nii, et ta kuulaks sind ja sina kuula tema pespektiivi. Küsi temalt selgitavaid küsimusi ja räägi, et ka sina oled oma kehaga vahepeal hädas. Samas ära unusta, et see ei ole nii lihtne haigus nagu see esmapilgul tundub.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles