Kui kaua kulub aega, et armuda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on armastust uurinud peaaegu iga võimaliku nurga alt. Muuhulgas on kindlaks tehtud, kuidas partnerit õnnelikuks teha ja kuidas reageerib süda sellele, kui sulle tehakse abieluettepanek. 

Nüüd on Syracuse'i ülikooli teadlased läbi viinud uue uurimuse, mille eesmärgiks oli välja selgitada, kui kaua kulub aega, et armuda. Selgus, et see käib väga kiirelt: kõigest viiendik sekundist kulub selleks, et ajus vallanduksid eufooriat tekitavad kemikaalid pärast seda, kui oled vaadanud inimest, kes võiks sulle meeldida, kirjutab Brit.co.

Need kemikaalid mõjutavad ajus 12 erinevat osa ja need on niivõrd keerulised, et võivad tekitada mitme erineva armastuse – esmase, kirgliku ja seltsiva – tundeid. Esmane ja kirglik armastus on üsna selged, kuid seltsiv armastus on see, mis võib paarisuhtes aja jooksul üha kasvada. Teadlased tegid kindlaks, et need samad hormoonid, mis vallanduvad kehas esmase armumise ajal, vallanduvad ka iga kord, kui mõtled oma kallima peale.

«Need tulemused näitavad, et armastus on enamat kui vaid üks põhiemotsioonidest,» märkisid teadlased ja lisasid, et armastus on keeruline funktsioon, mis hõlmab endas hinnangute andmist, eesmärkidele keskenduvat motivatsiooni, tasustamist, kehakuvandit ja palju muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles