Kolm imehead põhjust, miks tuleks duši all käia hommikuti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmeil kannatab üle 350 miljoni inimese maailmas ärevuse, depressiooni või mõne muu vaimse tervise häire all. Õnneks on aga mõned head nipid, kuidas oma vaimset tervist parandada.

Kui muudad oma eluviisi, siis mõjub see hästi ka su vaimsele tervisele. Näiteks vaata kriitilise pilguga üle oma toidulaud, puhka korralikult, hoia stressi kontrolli all ja suhtle oma sõpradega. Ent üks kõige lihtsam ja kasulikum muudatus, mida saad oma elustiilis teha, on see, et hakkad duši all käima hommikuti, kirjutab Lifehack.org.

Hiljuti viidi läbi uurimus, millest selgus, et üle 90 protsendi uurimuses osalenud naistest ärkab hommikul varakult üles, et duši all käia. Naiste sõnul annab hommikune dušš päevale mõnusa alguse. Kaks kolmandikku naistest kinnitas, et hommikuti duši all käimine aitab neil lõõgastuda. Kolmandik naistest lisas, et tänu hommikusele dušile tunnevad nad end atraktiivsemalt.

Teadlasi rõõmustasid need vastused, sest on kindlaks tehtud, et hommikuti duši all käimine mõjub vaimsele tervisele imehästi. Näiteks Virginia Commonwealthi ülikooli meditsiinikoolis tehtud uurimus näitas, et külm dušš võib mõjutada aju keemilist struktuuri ja tekitada seal positiivseid muudatusi. Eriti kasulik on see siis, kui külma dušši võetakse hommikul.

Kui inimene on depressioonis, siis on ta kahtlemata ka väsinud ja tusane. Ka sel puhul on kasu hommikusest külmast dušist! Teadlased on leidnud, et hommikuti külma duši all käimine annab kehale energiat ja aitab väsimusega tõhusalt võidelda. Lisaks sellele suurendab külm dušš ka vereringet, tänu millele jõuab ajju rohkem hapnikku ja see aitab sul ärksana püsida. Muide, külm dušš mõjub hommikul nahale ja kogu kehale sama stimuleerivalt kui tassike kohvi.

Veel üks hea põhjus, miks tasuks hommikul külma või jaheda duši all käia: see aitab kaalu langetada. Üks uurimus näitas, et kui keha puutus hommikul kokku jaheda temperatuuriga, siis see stimuleeris ainevahetust ja muutis rasva põletamise lihtsamaks. See mõjub omakorda kehakaalule hästi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles