Nüüdisaja naine suhtub oma kehasse teisiti kui tema ema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashley Graham.
Ashley Graham. Foto: Vida Press

Positiivne kehakuvand on miski, millest räägitakse üha enam. Järjest rohkem tekib naistele ka eeskujusid – näiteks Ashley Graham ja Tess Holiday –, kes on oma kurvika keha üle uhked ja julgustavad teisigi naisi samamoodi mõtlema.

Teadlased analüüsisid 250 uurimust, millest võttis paarikümne aasta jooksul osa enam kui 100 000 inimest. Selgus, et nüüdisaja naine suhtub oma kehasse palju positiivsemalt kui tema ema: alates 1981. aastast on naise kehakuvand muutunud järjest positiivsemaks, edastab Elite Daily.

Teadlased täheldasid, et ka meeste suhtumine oma kehasse on aastatega natukene positiivsemaks muutunud, kuid mitte nii palju kui naistel. 

Sellised muudatused on väga head, sest kui inimesele ei meeldi see, mida ta peeglist näeb, siis on oht, et tal võib tekkida toitumishäire ja negatiivsed tunded oma keha suhtes mõjutavad suuresti ka enesekindlust ning -hinnangut. 

Millest on aga see muutus tingitud? Teadlased oletavad, et põhjuseks võib olla see, et meedias ei kasutata modellidena enam ainult piitspeenikesi naisi, vaid ajakirjadest võib leida erineva kehakujuga modelle. 

Teadlaste juht Bryan Karazsia sõnas, et kuigi näiteks USAs on praegu ülekaalulisi inimesi rohkem kui kunagi varem, ei ole see muutnud inimeste suhtumist oma kehasse negatiivseks. «Võiks ju arvata, et koos ülekaalulisuse tõusuga levib ka negatiivne kehakuvand rohkem, aga tegelikult pole see sugugi nii,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles