Kas veganlus on noorte naiivsete naiste trend? (13)

, veganipaevaraamat.wordpress.com
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Üks tüüpilisi väiteid, millega üritatakse veganluse tõsiseltvõetavust vähendada, on selle nimetamine noorte naiste trendiks. Sest noorus tähendab teadupärast naiivsust ja kogenematust ning naiseks olemine pole niikuinii eriliselt tõsiseltvõetav. Ka trendid on vaid mööduvad nähtused, mis asenduvad peagi uutega. Halvustav väide, et veganlus on vaid noorte naiste trend, on mitmel põhjusel problemaatiline, kuid kui seda lähemalt vaadata, siis see on vägagi positiivne, et just noorte naiste seas on palju veganeid, kirjutab Ireene Viktor oma blogis Vegani päevaraamat.

Millal on naine tõsiseltvõetavas eas? Millal on meie otsustel ja sõnadel kaalu? Kui oleme noored, siis tähendab see tihtilugu, et meid kategoriseeritakse naiivseteks, eluvõõrasteks ja rumalateks. Mõistlikum oleks pilgutada oma hirvesilmil ripsmeid, naeratada ja kuulata viisakalt, mida targad igas eas mehed räägivad. Pisut hiljem paigutatakse meid titemammade kasti. Ja see on ju teada värk, et väikelapse emad on närvilised hüsteerikud. Peale seda oleme aga vaid kibestunud vinguvad vanamutid, kelle sõna ei maksa midagi. Seega, kui naine otsustab veganiks hakata, siis võib kindel olla, et ta on seda teinud suurest rumalusest ja hormoonide üleküllusest. Kindlasti on tema eesmärk ennast näljutada ja seeläbi kaalu kaotada või on ta lihtsalt õrnahingeline loomaarmastaja. Ja ärge unustage, et oma lapsi piinab ta ka!

Üha rohkemad uuringud kinnitavad seda, et veganitoitumine on tervislik ning võib pakkuda teatud haiguste vastu kaitset, siia hulka kuuluvad nii südamehaigused kui ka erinevad vähiliigid. Nagu igasugune tervislik toitumine, eeldab ka tervislik veganitoitumine teatavat planeerimist ning läbimõtlemist. Tuleks meeles pidada, et ka segatoitlus ei taga automaatselt kõikide vajalike ainete saamist. Ka mitteveganina tuleb jälgida erinevaid reegleid ja nippe, et selline toitumisviis oleks jätkusuutlik.

Seega ei ole veganina toitumise põhitõdedele tähelepanu pööramine mingisugune eriline või keeruline asi, vaid tervisliku toitumise loomulik osa. Millegipärast on nii, et naised hoolivad tihti oma tervisest rohkem kui mehed ja seetõttu jõuavad terviseteemasid uurides meestest tihedamini veganitoitumise juurde. Kui naine soovib olla terve ja ka oma perekonda tervislikult toita, siis ei ole selles midagi taunimisväärset. Veganitoitumine pole dieet ega enese näljutamine, vaid mitmekülgne toitumisviis, millel on palju tervise-eeliseid.

Olgu selle põhjuseks mis tahes, lähevad tihti ka loomade kannatused just naistele rohkem korda. Jällegi, see et inimene on avatud südamega ja kaastundlik, pole kuidagi häbiväärne. Vastupidi, need on omadused, mille poole võiksime kõik püüelda. Tegelikult on selles osas mehed isegi keerulisemas olukorras, sest ühiskond paneb neile peale eeldused, et kaastunne ning loomadest hoolimine on märk nõrkusest ja ebamehelikkusest. Õige mees sööb ju ikka liha ja peab (supermarketis) jahti! Kuid loomade tapmine ja kasutamine ei ole tänapäeval enam eluks vajalik. Mõistmine, et ka loomad on tundmisvõimelised, intelligentsed ja emotsionaalsed olendid, kelle elu on neile oluline, ei tee meid inimestena kuidagi nõrgemaks, naiivsemaks või elukaugeks.

Sotsiaalse õigluse küsimused ja probleemid on omavahel lahutamatult seotud – nii ka naiste õiguste ja loomade õiguste küsimused. Naise ja feministina ei saa ma kuidagi toetada loomade ekspluateerimist. See, mida me ühiskonnana teeme emasloomade ning –lindudega on kirjeldamatult kohutav: sundviljastamine, poegade äravõtmine, nende keha järjekindel ärakasutamine jne.

On ebaloogiline, et võitleme naistevastase vägivalla vastu ning samal ajal teeme kõike seda loomadega, isegi mõtlemata selle peale, et need rõhumise süsteemid on omavahel seotud. Me ei saa loota, et kaob ära üks ebaõigluse vorm, kui juurutame samal ajal teist. See, et suures osas just (noored) naised on mõistnud, et loomade kasutamine ja tapmine on ebaõiglane ning loomade söömine teeb meie tervisele kahju, on imetlusväärne. Veganlus tõotab tulla ajaloo suurim rahumeelne vägivallatusevastane maailma muutev revolutsioon. Naisena võid olla uhke selle üle, et just meie oleme need, kes seda loovad ja levitavad. Vot see on alles tõeline girl power!

Veganlus ei ole trend, veganlus on meie kõigi tulevik. Nii et, mehed, viimane aeg on valehäbist loobuda, rongi peale hüpata, hakata tervislikuks ning arendada endas õiglus- ja kaastunnet! Pole midagi lahedamat mehest, kes hoolib enda tervisest ja loomade heaolust.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles