Kuus võimalust rahu säilitada, kui sind on solvatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi vihastades mõelnud, et ei soovi enam kunagi rääkida inimesega, kes sinu tundeid riivas? Tavaline lugu: keegi ütleb midagi jämedat, süüdistab meid alusetult valesti käitumises või solvab meid mõnel muul viisil.

Pärast sellist lööki ei soovi me tollele isikule enam kindlasti head, kirjutas Huffingtonpost.com. Kuid kas vastumeelsuse, kättemaksuhimu ja isegi viha alalhoidmine tuleb meile kuidagi kasuks? Kas see parandab pikas perspektiivis meie enesetunnet või tekitab pigem stressi?

Kindlasti on kõige olulisem enda tundeid teadvustada – kogu viha, ebaõiglust ja tülgastust – ja tunnistada, kui haiget saame. Tunnete allasurumisel kerkivad need tõenäoliselt ühel hetkel taas pinnale – arvatavasti siis, kui teine olukord sarnast reaktsiooni põhjustab.

Negatiivsed emotsioonid röövivad meilt energiat - eriti, kui neid alal hoiame. Need levivad kui kulutuli, mõjutades peagi meie käitumist ja suhtumist ümbritsevatesse. Lisaks seovad need meid emotsionaalselt solvajaga, mis hoiab pahameelt püsivana. Mängime läbielatud draamat ja konflikti üha uuesti enda peas läbi, õigustades enda ja mõistes hukka teise käitumist. Protsessi käigus võime muutuda mitte-eriti-meeldivaks inimeseks.

Viha, vaenulikkus ja kibestumus võtavad meilt armastus- ja hoolimisvõime. Kas on võimalik negatiivsusest üle olla ja rahuneda, et solvajale head soovida ilma, et teda tingimata taaskord sõbrana tunnistaksime? See võib näida keeruline, kuid muudab eluraskused märksa talutavamaks. Kuidas seda teha?

Võta omaks, et keegi ei haava teist, kui tal just endal valus pole. Kas oled märganud, et hea tuju puhul on raske kellelegi liiga teha? Sa võid isegi aega leida, et putukas kraanikausist välja päästa. Mõtle, kui lihtne on aga stressis või pahas tujus see olend lihtsalt veega alla lasta.

Keegi ei saa sulle haiget teha, kui sa ei lase. Raske uskuda, kuna keegi ei taha haiget saada, kuid see on tõsi. Kui meile liiga tehakse, laseme tahtmatult solvajal enda üle emotsionaalse kontrolli saavutada. Selle asemel, nagu spirituaalne õpetaja Byron Katie sageli lausub: kui keegi sinu peale karjub, siis las karjub, see teeb ta õnnelikuks!

Austa end piisavalt, et tahad end hästi tunda. Spirituaalne õpetaja Deb Shapiro tegi nõnda enda isaga, kes oli vägivaldne ja vihane mees. Naine otsustas, et ei suuna isale negatiivsust ning soovis mehele ka edaspidi head. Hiljuti viimane suri ning Deb tundis täielikku lõpetatust.

Mõtle, kuidas võisid olukorrale kaasa aidata. Lihtne on näpuga näidata ja solvajat süüdistada, kuid ükski konflikt pole täielikult ühepoolne. Seega hinda enda osa dialoogis või mida võisid õli tulle valamiseks teha.

Näita üles lahkust. See ei tähenda, et lased end jalge alla trampida. Mõeldud on, et vabaned negatiivsusest kiiremini kui seda ehk varem teinud oled - kui raske see ka poleks, asendad viha kaastundega. Nagu auster, millele ei pruugi ärritavad terad või liiv karbis meeldida, kuid muudab need alati kauniks pärliks.

Mediteeri

Meditatsioon aitab rahuneda, et sa üle ei reageeriks. Spirituaalsed õpetajad Ed and Deb Shapiro teevad igapäevaselt harjutust, kus keskenduvad inimesele, kellega neil probleeme võib olla. Nad keskenduvad talle ja lausuvad: Et sa oleksid terve! Et sa oleksid õnnelik! Et kõik asjad läheksid sul hästi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles