Mis on terve paarisuhte põhikomponendid?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Denveri ülikooli psühholoogia professor, abielu- ja perekonnauuringute keskuse juht ja paarisuhteterapeut Howard J. Markman tõi möödunud nädalal Tallinnas esinedes välja terve paarisuhte või abielu põhikomponendid.

Esimeseks neist on tema sõnul hea omavaheline läbisaamine ja oskus lahendada probleeme.

Järgmisena on olulised positiivsed emotsioonid, armastus, tugev side ja teise inimese toetamine, hea seks ning oskused ja teadmised, kuidas kõike seda kaitsta ja säilitada. Markman rõhutas, et seksi kõrval ei tohiks kindlasti unustada ka lihtsalt puudutusi, käest kinni hoidmist ega kolme lihtsat sõna, mida me kõik aeg-ajalt kuulda ihkame: «Ma armastan sind».

Paarisuhteterapeudi sõnul on naeruväärne, kui öeldakse, et mõne koos oldud aasta järel kaob armumine ja miski pole enam endine. Markman kinnitas, et on väga palju paare, kes ütlevad, et nende sekselu ja lähedus on sama hea/tugev või veelgi parem kui suhte alguses, kuigi nad on koos olnud juba vähemalt 20 aastat - nad tunnevad teineteist paremini, neil on teineteise jaoks rohkem aega jne. Selleks, et see võimalik oleks, tuleb suhte sensuaalne pool seada enda jaoks prioriteediks.

Kolmanda olulise paarisuhte komponendina märkis ta ära pühendumise ja ühise tuleviku plaanid ja visioonid ning ka turvatunde.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles