Teadus selgitab: just need on viis õnnelike paaride ühist saladust

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mis on see salajane koostiosa, mis teeb mõne suhte nii õnnelikuks, et ka aastaid hiljem paistab nende inimeste silmades õnnis sära?

Teadlased on aastaid uurinud suhteid ja paare ning siin on viis asja, mis on õnnelikel paaridel ühist.

  1. Nad on voodis aktiivsed. Colorado ülikooli üks uuring tõi välja otsese seose tiheda seksi ja õnnelikkuse vahel. Paarid, kes ütlesid end kuus vähemalt 2-3 korda seksivat, olid 33 protsenti tõenäolisemalt ka õnnelikumad võrreldes nendega, kes harva oma kallima jaoks aega leidsid.
  2. Nad olid enne sõbrad. Uurija John Gottmann tõestas oma vaatlustega, et paarid, kelle romantilisele suhtele eelnes sügav ja tugev sõprus, olid hiljem paarisuhtes väga rahul oma sekselu ja kirega.
  3. Neil pole lapsi. Keegi polegi öelnud, et elu lastega peaks olema lihtne, kuid ühed uurijad tõestasid, et laste mitteomamine võib parandada suhte kvaliteeti. Tuleb välja, et ühe uuringu järgi on lastetud paarid õnnelikumad, vahet polnud, kas nad olid abielus või mitte. Asi pole aga muidugi hukule määratud ka lapsevanemate jaoks – kui nad töötavad firmades, kus lapsi väärtustatakse, mõjub see hästi ka paarisuhtele, vahendab Women's Health.
  4. Nad magavad paremini. Arizona ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et unehäiretega naised olid suurema tõenäosusega oma suhetes õnnetud.
  5. Nad jagavad sarnaseid vaateid alkoholile. Buffalo instituudis leiti, et pole vahet, mida te joote, oluline on see, palju te joote. Kui paari omavahelised joomisharjumused ei klapi (üks joob rohkem, teine mitte eriti), lähevad nad ka suurema tõenäosusega lahku.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles