Seitse head nõuannet, et sul kasvaks rahatark laps

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Milliseid häid nippe tasuks järgida, et laps juba noorest peast rahaga ringi oskaks käia? Mis on need oskused, mida suuremate laste puhul jälgima peaks?

  1. Parem, kui tehakse mitu üheeurost viga! Las laps õpib praegu, kui et kunagi tulevikus teeb mõne vea oluliselt suuremate summadega.
  2. Vanematel tasub läbi mõelda, kuidas on neil kõige mugavam ja turvalisem lapsele raha anda. Üks lihtsamaid ja mugavamaid viise on kanda taskuraha lapse kontole, siis saab laps seda oma pangakaardiga kasutada.
  3. Kas ja kui palju on mõistlik ühes päevas poes kaardiga maksta või kui palju on lapsel siiski tarvis sularaha kasutada on kokkuleppe küsimus.
  4. Lapsevanemal on võimalik seada summalised piirangud pangakaardile nii kaupluses maksmisel kui ka raha automaadist väljavõtul.
  5. Kindlasti tasuks meeles pidada, et alates 18. eluaastast peab noor hakkama oma kontoga ise toimetama ja vanemal sellele ligipääs kaob ehk kõik pangatehingud tuleb noorel sealt edasi iseseisvalt ära teha.
  6. Ülikoolifondi puhul on populaarsed kaks varianti: makstes lastele osade kaupa elatisraha või anda kogu kogunenud summa lapse käsutada. Paljuski oleneb sellest, kui head teadmised on noorel selleks hetkeks oma rahaasjade korraldamisest.
  7. Unustada ei tasuks ka säästmisharjumuse õpetamist. Näiteks on mõistlik lapsel igast taskurahast püüda 10 protsenti säästa.

Allikad: Eesti Pangaliidu finantshariduse toimkonna juht ja SEB kogumis- ja investeerimistoodete müügijuht Katrin Laks ning Tervise Arengu Instituudi vanemahariduse ekspert Ly Kasvandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles