Kuidas manipuleerimisele mitte alluda?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Helina Mägi õpetab ajakirja Üks jaanuari/veebruarinumbris, kuidas manipuleerimisele mitte alluda.

Tõsta oma teadlikkust!

Teadlikkuse arendamine on ainus viis lasta vaid endal ennast mõjutada. See ei ole kerge ülesanne. See nõuab enda tundmaõppimist ja oma reageeringute märkamist. Lugesin hiljuti üht arvamust, kus öeldi, et ei saa ju olla kogu aeg teadlik, kas meid mõjutatakse või mitte.

Minu arvates võiks inimese eesmärk olla just nimelt püüda sellest aru saada. Olla teadlik sellest, mis minuga toimub, mida ma mõtlen, tunnen ja mis mõjutab mu käitumist. Ja seda kogu aeg. Ülesanne on küll raske, kuid selle poole saab iga päev püüelda.

Tea, mida sa tegelikult tahad!

Teadlikkuseks ja teadlike valikute tegemiseks on vaja teada, mida me ise tegelikult tahame. Mind ei ole võimalik ahvatleda ostma soodushinnaga suvalist staffi, kui ma tean täpselt, mida osta tahan. Sel juhul minuga manipuleerida lihtsalt ei saa.

Muuda oma suhtumist!

Kui oleme teadlikumad, märkame enda ümber inimesi, kes püüavad meiega manipuleerida, meile oma tahtmist peale suruda ja mõjutada meid käituma nii, nagu nemad tahavad. See võib tekitada meis pahameelt või viha.

Kuid pea meeles, et see pahameel on reaktsioon. Kui sa hakkad mõtlema ja mõistad olukorda õigesti, näed sa neid inimesi hoopis teisest vaatenurgast. Võta omaks arusaam, et need inimesed ei oska teisiti, neil puudub vajalik arusaam. Vaatle neid kui lasteaialapsi, samas kui sina käid juba põhikoolis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles