Mida teha narmendavate küünenahkadega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kes meist poleks pidanud tegelema valutavate ja igale poole ette jäävate küünenahkadega, millest on raske lahti saada? Kuidas neid siiski hõlpsasti kaotada ja miks need üldse tekivad, selgitavad Trendnailsi spetsialistid.

Küünenahkade narmendamine on üsna tavaline, ent siiski päris tüütu probleem, kuna narmendus võib vägagi lihtsasti muutuda põletikuliseks.

Küüntele ei meeldi naha kuivus ja kodukeemia

Küünenahad lähevad kuivaks ja hakkavad «narmendama» mitmel põhjustel. Esimeseks põhjuseks, miks küünenahad küüne külge kasvavad, sellega kaasa ei veni ja hoopis lõhenevad ning narmendava hakkavad, on tõenäoliselt kuivus. Kindlasti kahjustab õrna küünenahka ka kodukeemia, kuna paljud meist pesevad lausa mitu korda päevas toidunõusid. Niisiis, kui käsitsi nõude pesemine on ka sinu igapäevane tegevus, pane kindlasti kätte kummikindad. Ka järsk temperatuurivahetus pole küüntele hea, seegi võib olla küünenahkade narmendamise põhjus.

Kuidas tekib infektsioon?

Terve küünenaha tunnuseks on pehmus ja küüne küljest lahti olemine. Kui küüned on juba halvas seisus ja kuivad, ongi tavaliseks tagajärjeks ärritunud ja valulikud küünenahad. Kindlasti ei tohi küünenahkasid rebida või hammustada, sest need tegevused suurendavad nakatumisvõimalust. Narmendav nahaosa tuleb eemaldada puhaste teravate küünekääridega.

Tähelepanu! Ka küüne kutiikulat ei ole soovitatav tagasi lükata, sest see on küünejuurt kaitsev barjäär. Kui lükkate kutiikula tagasi, siis tekivad nahale mikrohaavad ning küünejuur on nakkustele avatud. Küünejuure nakatumisel võib tekkida püsiv kahjustus, mis tähendab, et küüs kasvab vale värvusega, lõhestunult või hullematel juhtudel üldsegi mitte.

Küünenahkade infektsiooni võib ära tunda naha punetuse, turse ja üpris tugeva valu järgi. Sageli on nähtav ka kollakas-rohelise värviga ümbritsetud mädakolle, mida katsudes on tunda pulseerimist.

Mida teha, et küünenahkasid ravida?

Küünenahkasid võib eemaldada kasutades selleks spetsiaalselt loodud tooteid, kuid kõike seda on vaja teha väga ettevaatlikult, et nahkasid mitte veel rohkem kahjustada. Küünenaha eemaldaja aitab küünenahkadel lahti tulla, kõrvaldades õrnalt surnud naharakud. Nii aitab see luua terveid küünenahku, mis on kaunite küünte jaoks tähtsad.

Hoolimata valust, mis võib vahel üpris rängalt häirida igapäevategevusi, kaob küünepõletik enamasti ise, kui jätta küünenahad rahule. Suurema põletiku puhul on aga vajalik mädakolde avamine ning antibiootikumide lühikuur.

Parim on hooldada küüsi küünenahaõli või -rasva abil, kuna need hoiavad küüneümbruse naha pehmena. Aitab seegi, kui käsi kreemitades masseerid kätekreemi ettevaatlikult ka küünenahkadele. Väga hea on ka sidrun – pressi sidrunimahla väikesesse kaussi ja pane sõrmed mõneks minutiks likku. Tulemust näed kohe!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles