Viis lauset, mida inimesed kasutavad sinu manipuleerimiseks (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Inimesed, kes on saanud selgeks manipuleerimiskunsti, on maailma ühed parimad loovestjad ning põiklejad. Nad suudavad muuta iga olukorra selliseks, mis on neile just kõige kasulikum.

Nad oskavad öelda täpselt seda, mida vaja ning millal vaja, et olukorrast enim kasu lõigata. Et aru saada, millal sinuga manipuleeritakse, pane tähele neid lauseid.

  1. «Ära reageeri üle.» Sageli püüab manipuleerija panna sind uskuma, et asi, mida nad sinult tahavad, pole üldse suuremat reaktsiooni väärt. Nad tahavad panna sind end süüdi tundma. Kui sa aga nende vajadustele järele ei anna, siis juhtub enamasti, et just nemad lähevad endast välja.
  2. «Ära ole nii dramaatiline.» See käib käsikäes ülereageerimissüüdistusega. Kahjuks on aga sageli see olukord juba niigi dramaatiline, kui nad püüavad panna sind oma pilli järgi tantsima.
  3. «Ära ole nii tundlik.» Juba nii öeldes demonstreerib see inimene, et ei hooli karvavõrdki sinu tunnetest. Ükskõik, mida ta sinult ka palub – kui sa pole mugav seda tegema, ei pea sa oma tundeid talle seletama. Sinu tunded on õiged ja väärtuslikud just sellistena, nagu nad on.
  4. «Sa oled vist peast segi.» Kui sa ütled kellelegi ei ja ta nimetab sind pärast seda hulluks, on aeg olukorrale tõsisemalt otsa vaadata. Ära mine selle mänguga kaasa. Kui sinu «segiolemine» on tegelikult ratsionaalne reaktsioon tema palvele, siis on ilmselt olemas hea põhjus, miks sa nii tunned.
  5. «Ära saa minust valesti aru.» On suur tõenäosus, et tegelikult pole võimalik manipuleerija nõudmisi kuidagi teistmoodi tõlgendada ning sa oled juba asjadest õigesti aru saanud. Hoopis tema on sinust ja sinu soovidest valesti aru saanud, kui nad sinu ei-ütlemist aktsepteerida ei suuda.

Kui sinu lähisuhtes toimub pidev manipuleerimine, on aeg tõsiselt järele mõelda, kas peaksid just selle inimesega koos olema, soovitab Higher Perspective. Selline mürgine käitumine ei tee head üheski suhtes!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles