Ideaalmehe valem

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Perens
Martin Perens Foto: Sander Ilvest

Millised nipid mehe riietuses meeldivad naistele? Neile tujukatele, vastuolulistele, moeteadlikele ja heitlikele olenditele, kes ise ka päris täpselt ei tea, mida nad tahavad. Uurisime asja. Usu, ka sinul on kasulik need stiilinipid kõrva taha panna.

Niipea kui mõnes seltskonnas suud paotan, et olen moeajakirjanik, lendavad mulle kraesse vihased meeskodanikud: «Diskrimineerimine! Miks meestele mingeid nõuandeid pole? Ainult naised ja naised igal pool! Naised oskavad end ise ka riidesse panna, meeste elu on sada korda raskem!»

Mis siin ikka kõrvu lonti lasta, katsume seda viga parandada. Mis moeküsimus mehi kõige rohkem huvitaks? «Loomulikult see, mis meeldib naistele.» Klaar, asume siis asja kallale.

Kas mees peab olema moodne? Ei pea. Viimase trendi järgi timmitud tervik tundub mehe seljas pigem veider kui veetlev. Kuid teatav kaasaegsuse mekk võiks ikka riietusel juures olla. See annab kindlasti plusspunkte ja kuulutab: mees tunneb end kodus tänapäevas ning oskab nüüdisaja märkide keelt, sest mis see stiilgi tegelikult muud on. Täielikult trendi ignoreerida saab edukalt vaid see, kes väga tugev oma isikupärases stiilis.

KUUS TÄHTSAT KOMPONENTI

Aastate eest olid stiilipiirid nagu eraldi kuningriigid, asju läbisegi ei kantud. Nüüd on asjad vastupidi – just erinevaid suhtumisi julgelt miksides näed sa kõige ägedam välja. Miks? Püüad originaalsusega pilke, jääd paremini meelde ning julgus reegleid rikkuda on ilmselge enesekindluse märk. Sarnanedes ja märkamatuks jääda on turvaline, aga igav. Kui kõne all on püüdmisväärsed asjad elus – naised, võimalused, edu jms, siis parem ole julgelt olemas, nii hoiaku kui ka riietuse poolest. Mida siis stiilipatta panna? Tähtsad on need kuus komponenti! Kui meie retsept ei maitse, võid doseerida ka oma maitse kohaselt.

Foto: AFP / Scanpix

30% väärikus. Pisut härrasmehelikku elegantsi teenib mehele päris kindlasti plusspunkte. Jutt ei käi siin puisest ja palavast ülikonnast, aga kerge pintsak või päevasärk on äraütlemata šikk. Täiesti alahinnatud on meie kandis elegantsed kerged suvekaabud, mis teevad ka T-särgis ja teksades kuti korrapealt Casanovaks! Või siis kerged suvekingad, millel on augulised pealsed ja mida kantakse sokkideta palja jala otsas – stiilivundament missugune. Elegantse rõiva kõrvale sobivad aga loomulikult ka tennised, loafer’id, isegi robustsema joonega rannasandaalid. Ära unusta – stiilide segamine on võti. Hoia vaid sõrm pulsil, et tulemusse jääks paras annus hooletust ja vabameelsust ka alles, suvi ju ometi!

Foto: Tiit Mõtus/ Viru Keskus
Foto: Mihkel Maripuu

25% energia. Milles see väljendub? Värvis või sportlikus joones. Sporditemaatika möllab sel suvel kogu maailmas ja oleks naiivne arvata, et see moodi ei mõjuta. Vastupidi – milline mõnu laiendada oma tavagarderoobi spordirõivaste arvelt, sest tehnilised särgid, maikad ja jakid kõlbavad nii jooksuringile kui ka niisama välja minekuks. Paljud naised, kuigi nad seda ei tunnista, unistavad salamisi Supermanist. Vähemalt ei igatse keegi kõrvale lössivajunud jõuetut diivanipatja. Nüüdisaja Superman aga keepi ja totrat lihaskombekat ei kanna, tema tunneb ära erksavärviliste jalanõude järgi.

Foto: H&M

20% huumor. Pane tähele, mees, see võib olla sinu edu võti! Suurem osa ei julge seda stiilikomponenti kasutada ja seda enam võidavad need, kes seda teevad. Oskus enda üle nalja heita ja elu mitte ülearu tõsiselt võtta tõmbab naisi ligi sellise võimsusega, et pead neid varsti luuaga eemale ajama. Väike nali on ka suurepärane jääsulataja, kui peomöllus või rannaliival uusi suhteid sõlmid, miks mitte siis kanda ulakat T-särki või tuulepluusi? Mõni värvikas detail ootamatus kohas, näiteks pross või ehe, kirkad traksid, lõbusad päikeseprillid. Mehed kardavad, et riietumist vabalt võttes ja mängides varitseb neid oht ennast lolliks teha. Seda ei juhtu. Huumori kasutamine riietuses näitab eksimatult kandja julgust ja intelligentsust.

Foto: AFP / Scanpix

15% seks. Naiste esitlemine seksikas kontekstis on nii tavaline, et keegi ei keera peadki. Aga mees ei pea samuti olema nagu aseksuaalne kinnine kummut. Naistel on ka silmad ja fantaasia olemas, miks mitte neidki pisut provotseerida? Igati tšill ettekääne palava ilma kujul ka kohe varnast võtta. Kõik need pikalt lahtiunustatud särginööbid, efektsed rihmad, rebitud teksad, nahk ja needid just seda eesmärki teenivad. Kerge militaarviide, mis hetkemoes on väga aktuaalne, ajab paljud naised pöördesse. Rõhuta oma laia õlga ja tugevaid käsivarsi, kui sul need on. Naised piiluvad teravdatud huviga ka tagumikke ja kuklaid – lühikest juust kandes hoia kuklakarvad korras.

5% mässumeelsus. Midagi pole teha, pahad poisid võtavad naistel põlved nõrgaks. Mida noorem tibi, seda tugevam mõju. Tätoveeringud on mitme moeikooni tõukel väga populaarsed ning lisavad välimusele päris kindlasti vürtsi. Kui midagi nii kestvat kanda ei taha, lisa ka korralikku tervikusse mõni rebel element, kasvõi ehte, rihma, prillipaari, soengu või jalatsite näol. Mehed on ehete kandmise hirmust õnneks ammuilma vabad ja kui teed seda puhkusetuultes seigeldas, mitte panga koosolekul toob see alati vaid stiilipunkte juurde. Ja kui kõik on liiga korras, tee lihtsalt mõni asi katki! Rebenenud serv, katkine teksa – korrapealt oled rebel!

Foto: AFP / Scanpix
Foto: AFP / Scanpix
Foto: Tiit Mõtus / Viru Keskus

5% pehmus. Et mees ei peagi enam karm, külm ja kandiline olema? Moepildis muutuvad mehed juba viimased kakskümmend aastat aina pehmemaks ning põhjusega – see annab naisterindel selge konkurentsieelise. Kõikvõimalikud pehmojooned on kuum kraam – nohiklikud prillid ja nappivad püksisääred, boheemlikud kampsid ja sallid, etnilised reisimeheviited. Moelavadel patseerib isegi pidžaamat meenutavaid pükse, mis on päris kindlasti mugavus ise. Ning maailma kõige nunnum värv roosa on särab sel suvel tähena just meeste moetaevas.

Islandi jalgpallimeeskonna kapten Aron Gunnarsson
Islandi jalgpallimeeskonna kapten Aron Gunnarsson Foto: Alexander Demianchuk/Alexander Demianchuk/TASS

Kirgi kütvad karvad

Kui karvased on härrad, on teema, mis moodi erakordselt palju köidab. Habemed on juba jupike aega pea kõigil ees, noortel isegi rohkem kui eakatel. Esmakordselt võis pikahabemelisi ründajaid imetleda ka jalka EMi platsil. Jalgpallurite edev ja värvikas seltskond mõjutab meestemoodi kahtlemata rohkem kui kogu moelavadel ja meelelahutusareenidel liikuv seltskond kokku. Niisiis – karvad on in!

Niisamuti on hinnas vuntsid. Kenasti pöetuna ja hoolitsetuna on need endiselt stiiliteadliku mehe tunnuseks. Naiste vaated lähevad siinkohal aga kahte lehte – osa jumaldab habemikke, teised eelistavad silelõugu ning vuntsidegi suhtes ollakse eelistuste suhtes vägagi kirglikud. Karvased käed, jalad, rind on pigem pluss, kuid kõrvast, ninast ja värvli vahelt ei tohiks puhmad välja piiluda. Naiste arvates vähemasti. Naturaalne ilu läheb küll üha rohkem hinda, kuid mingid piirid siin paraku on.

Kusagil mujal pole pilt aga nii põnev kui soengurindel! Siingi saab süüdistada Islandi viikingeid ja afroameeriklasi, kes oma fantaasiarikaste mustrilõikuste ja patsidega taas edukalt normaalsusepiire nihutasid. Aga meeste pead on esmakordselt vaat et põnevamadki kui naistel. Hoogsad pikad tukad ja lühikesed küljed, patsid, peavõrud, ornamendid… Fantaasiale piire ette ei tule, keegi ei pea enam leppima iseloomutult lühikese nudipeaga,  nukralt ohates: «Ma olen ju mees, mis ma parata saan.» Kurvastama ei pea needki, kel pealagi paljas – moeikoonide hulgas on ka teie masti mehi. Pane vaid tähele, et ühtlaselt lühikeseks pöetud pea on kahtlemata seksikam, kui paiguti pealage katvad paksud salgud ja lagendikud. Juuksed pole hea välimuse juures üldse vältimatu komponent, hoopis hea rüht ja enesekindlus on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles