Naised, tähelepanu: mida mehed tegelikult mõtlevad, kui meid «hüsteeriliseks» nimetavad (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neuroloog J-M Charcot demonstreerib hüpnotiseeritud patsiendi peal hüsteeria sümptomeid (1887).
Neuroloog J-M Charcot demonstreerib hüpnotiseeritud patsiendi peal hüsteeria sümptomeid (1887). Foto: Mary Evans / Scanpix

Me kõik oleme ühel või teisel hetkel elus kuulnud mõnd meest meile ütlevat: «Oh, rahune maha, mida sa hüsteeritsed!» Teeme lühikese tagasivaate selle sõna ajalukku ning meenutame, miks tegelikult ei peaks me leppima, kui meid hüsteerilisteks kutsutakse.

Hüsteeria tuleb kreeka keelest ning tähendab tõlkes «emakast». Seda kasutatakse naiste puhul, kes tekitavad tüli. Hüsteeria kontseptsioon ulatub Vana-Kreeka müütide aegadesse, kui neitsid keeldusid fallost kummardamast ning põgenesid ära mägedesse. Seda käitumist tõlgendati muidugi hullusena ning selle raviks kasutati vägistamist. Küll see noorte jõuliste meestega paaritumine nad terveks ravib!

Hippokrates kasutas 5. sajandil e.m.a sõna hüsteeria kirjeldamaks naisi, kes olid stressis ja kannatasid ärevuse all. Keskajaks seostati hüsteeriat aga juba nõiakunstiga, mistõttu eelistatud «ravimeetoditeks» said eksortsism ja piinamine – nii suisa moodsate aegadeni välja. Kõige kuulsam hüsteeria «haiguslaine» oli Salemis, kus hukati 19 naist.

Läbi ajaloo on hüsteeriat seostatud ainult naissooga ning selle põhjusteks on peetud liigset või just liiga vähest huvi meeste vastu ning oma oodatud rolli ühiskonnas mitte täitmist. Psühhiaater Judith Herman arvab, et kõik need hüsteeria sümptomid, mida läbi ajaloo on täheldatud, on tegelikult post-traumaatilise stressi nähud, mille on esile kutsunud vägivald naiste vastu.

Seega: kui naist nimetatakse hüsteeriliseks, kannab see tegelikult lihtsat sõnumit: naine, tõmba tagasi, kas sa oled unustanud, kus su koht on, kas sa oled unustanud, et sa ei tohi meesteasjadesse oma nina toppida?

Vaata ka Facebooki-grupi We Are Union Of Women selleteemalist videot:

A short history of hysteria

A woman tries to talk about Australia's culture of violence against women. A man interrupts her repeatedly, calls her hysterical. Doesn't see the problem. Head. Desk.

Posted by We Are Union Women on Wednesday, 13 July 2016
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles