Seitse lauset, mis aitavad sul lahkuminekust üle saada

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui suhe lõppeb, võib see enesega kaasa tuua meeletut valu. Enamik meist on selle üle elanud ning ehk on sul just praegu vaja abi, kuidas end põrandalt püsti ajada, südamekillud kokku korjata ja edasi liikuda.

Väljaandes Psychology Today jagab Jen Kim lugejatega fraase, mis aitasid teda kõige raskemal ajal ning mida ta endale kordas, kui oli vaja endale meelde tuletada, et ükskord saab kõik korda.

  1. «Ma armastan ennast.» See lause on lääge, kuid töötab! Kõige olulisem ongi enesearmastus, kuna tegelikult oled ju ainult sina ise vastutav oma tegude ja valikute ning seega ka õnne eest. Kui sa end armastad, võtad sa kontrolli oma tunnete üle enda kätte ja mingi idioot, kes su südame tekstisõnumi teel purustas, ei oma enam seda võimu.
     
  2. «Ma tahan olla õnnelik.» Päris tõsiselt: kas sa tahad olla õnnelik? See tundub nagu rumal küsimus, kuid päris sageli me tegelikult ei tahagi õnnelikud olla. Kui väiksed asjad sind ärritavad ja tuleb hetk, kus sa naudid vihane olemist, tuleta endale ehk meelde, et tegelikult tahad sa ju õnnelik olla. Kas või teeskle naeratust – ning lõpuks muutubki see su näol pärisnaeratuseks.
     
  3. «Käigu ta kuradile!» Isegi kui sa pole suurem asi sajataja, võib sellest vahel kasu olla. Üks uuring, mis avaldati ajakirjas NeuroReport, leidis, et vandumisel võib olla oluline funktsioon valu leevendamisel. Nii et ütle see välja, karju, sosista – lase kõigel tulla! Sa mitte ainult ei vähenda oma valu, vaid sa ka ütled endale, et sa pole ohver.
     
  4. «Ma ei sallinudki kunagi ta lolli soengut.» Meenuta: mis oli see üks häiriv asi, mis sind tema juures pidevalt närvi ajas? Sa ei saanud seda toona endale tunnistada, sest olid ülepeakaela armunud. Nüüd on aeg roosad prillid eest võtta ja endale tunnistada, mida sa tegelikult temas nägid. Ajakirjas Cognition and Emotions avaldatud uuringu põhjal selgus, et inimesed, kellel olid pärast lahkuminekut eksi suhtes tugevalt negatiivsed tunded, olid suurema tõenäosusega vähem depressioonis.
     
  5. «Mu elu on ilma temata parem, sest...» On sinu kord täita lünk. Mis on see asi, mida sa ei saanud koos eksiga nautida? Olgu selleks voodis apelsinide söömine, vana hea meestuttavaga rahus lõunatamine või Netflixist krimisarjade vaatamine – naudi seda tegevust nüüd täiega!
     
  6. «Lahkuminekust on möödas X päeva ja ma tunnen, et...» Jälle on sinu kord täita lüngad. Ütle, mida soovid, aga ole aus. Kui sa pigem kirjutaksid selle päevikusse, siis tee seda. See lause on hea, kuna aitab sul püsida hetkes ja lubab sul tunda neid tundeid, mida sul parasjagu tunda on vaja. Lõpuks muutub üks päev kuuks ajaks ja kuigi sa võid olla jätkuvalt kurb, on selle tunde intensiivsus muutunud ning sa märkad edasiminekut.
     
  7. «Ma leian kellegi parema.» Neid sõnu võib olla üldse kõige raskem öelda, eriti kui sa uskusid, et su eks oli su hingesugulane või «see üks ja ainus». Me kõik oleme selles olukorras olnud. Ja kuna seda lauset on nii raske öelda, on selle ütlemine ülimalt oluline. «Las ma ütlen sulle midagi, mida sa ei taha kuulda,» kirjutab Jen Kim. «Lõpuks sa kohtad kedagi paremat, see on vältimatu. Sa kohtad kedagi, kes kohtleb sind hästi, armastab sind ja kõige olulisem: ei murra su südant.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles