Viis asja, mis juhtuvad, kui sa iga päev tukastad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Me kipume alahindama pisikese tukastuse head mõju. Kui sul on võimalus kiirel päeval leida kas või mõnikümmend minutit aega, et lõõgastuda, võib see su füüsilisele ja vaimsele tervisele üllatavalt palju kasu tuua.

Higher Perspective loetleb viis kasutegurit, mida päevane uinak pakub.

1. Uinak aitab sind treeningutega. Kuigi see võib tunduda vastandlik, on tegelikult päevasel tukastusel hea mõju ka su treeningutele. Sa taastad nii oma energiavarusid, samuti paranevad su motoorikavõimed ja reaktsioonikiirus, mis teeb trenni tõhusamaks.

2. Uinak leevendab isusid. Kui sa kipud päeva jooksul pidevalt näksima, siis võib uinakust abi olla. Just unepuudus võib olla isude üheks põhjuseks – su keha vajab energiat, mida ta magades piisavalt ei saa, nii püüab ta taastuda kalorite abil. Nii et kui sulle tundub, et snäkk aitaks sul paremini ergas püsida, katseta parem lühikest uinakut.

3. Uinak vähendab ärevust. Tukastamine on ideaalne viis, kuidas maandada stressi ja ärevust. Kui sa ei maga piisavalt, hakkab su keha tootma stressihormooni kortisool, mis aitab ärevusele muidugi kaasa.

4. Uinak parandab südametervist. Harvardi ülikoolis läbi viidud uuring tõestas, et regulaarsete uinakute tegijaid kummitasid südameveresoonkonna haigused märksa vähem. Et kindlustada head tervist peaksid sa tegema umbes kolm korda päevas pooletunnise lõunauinaku.

5. Uinak parandab su ajutööd. Ühe uuringu järgi paranes nende inimeste, kes magasid päeval 60-90 minutit, vaimne võimekus tunduvalt ning mõju oli märgata ka 24 tundi pärast tukastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles