Kuidas õpetada lastele rahaga ümber käimist? (1)

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas oled vahel mõelnud, et oleksid tahtnud lapsena rohkem rahast teada? Õpeta oma lastele, kuidas rahaga ümber käia ja nad tänavad sind täiskasvanueas. 

Kõik sõltub lapse vanusest, mida ta peaks või võiks raha kohta teada, vahendab Dave Ramsey.

Lasteaed

  1. Kasutage rahakassana tühja läbipaistvat purki. Lapsed näevad, kuidas nende raha reaalselt kasvab, kui nad oma natukese purki pistavad.
  2. Ole eeskujuks. Väikesed silmad ja kõrvad vaatavad, kuidas sa rahaga ümber käid, pea seda meeles.
  3. Näita lapsele, et asjad maksavad. Järgmine kord, kui su laps tahab midagi viie euro eest poest, siis võtke reaalselt tema purgist viis eurot ja ulatage see kassapidajale. See õpetab neile palju rohkem, kui kümme minutit loengut teemal: kui palju asjad poes maksavad.

Algkool

  1. Näita lastele, et vahepeal tuleb teha valikuid. Õpeta lastele, et ostes ühe asja, peab teisest asjast loobuma.
  2. Ära anna lastele lihtsalt taskuraha, vaid õpeta neid raha teenima. Lihtsalt hingamise eest ei peaks lapsed raha saama. Lapsed võivad viia prügi välja, oma tuba koristada või muru niita ja selle eest saavad nad raha, sest nad õpivad, et raha peab teenima.
  3. Õpeta neile raha jagama. Näita neile, kui tähtis on annetada raha neile, kes kannatavad puudust. 

Teismelised

  1. Õpeta neile, kuidas panna raha panka ja kasutada pangakaarti. Selles vanuses peaksid nad juba teadma, et raha saab panka panna.
  2. Aita neil tööd leida. Teismelistel on palju vaba aega (suvevaheaeg, talvevaheaeg jne), kui neil on raha tarvis, siis aita neil töö leida, et nad saaksid omale lisaraha teenida.
  3. Õpeta neile krediitkaardi ohte. Hiljemalt 18ndaks aastaks peaksid nad teadma, mis on krediitkaart ja kui lihtne on selle kasutamise lõksu langeda. Õpeta neile, et võlg on võõra oma.  
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles