11 huvitavat viisi, kuidas Eestis lisaraha teenida (1)

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vahel võib juhtuda, et põhisissetulekust jääb elektriku kutsumiseks, katki läinud teekannu asendamiseks või Kanaari saartele põgenemiseks väheks. Kui kördi lürpimine pole sinu jaoks, võib hoopis leida nutikaid viise lisaraha teenimiseks ja säästmiseks. Eestis on neid viise päris palju.

  1. Näitle mõnes reklaamis, muusikavideos, seriaalis või isegi filmis

Teistesse maailmadesse põgenemise eest võib ka raha teenida. Facebooki grupis «Pean saama näidelda, muidu suren» otsitakse erinevatesse rollidesse inimesi, kes pole professionaalsed näitlejad. Nii võidki avastada end järsku teleekraanilt kokka, kontoritöötajat või selgeltnägija seansil osalejat mängimas. Tasub õnne proovida ka erinevate agentuuridega. Näiteks Estonian Casting otsib ka harrastusnäitlejaid.

  1. Raja oma kodukohvik

Eestisse on vaikselt liikumas kodukohvikute rajamise trend. Pakutakse näiteks selliste eksootiliste riikide nagu Jaapani, Hiina ja India toite. Oma kodukohviku jaoks on mugav teha Facebookis grupp, kuhu sõpradele ja tuttavatele postitada, millal, mida, kus ja mis hinna eest süüa teha. Üldiselt pakutakse süüa annetuste eest, mis algavad teatud summast.

  1. Hakka kohalikuks giidiks

Showaround.com pakub kohalikele võimalust teha turistidele oma elukohas ekskurssiooni ning selle eest tasu saada. Ekskursiooni tehes võib jääda täiesti iseendaks ning pakse ajalooraamatuid tingimata läbi lappama ei pea.

  1. Poseeri fotograafile või pildista ise

Milleks teha «enekaid», kui on võimalik lasta end pildistada fotograafil ja selle eest veel raha saada? Teiselt küljelt on vahva raha saada ka fotograafi töö eest mõne reklaami või kodualbumi tarbeks. Facebooki grupis «Modellid&fotograafid» otsitakse tihti modelle või fotograafe erinevate projektide tarbeks. Mõned tööd on ka tasustatud. Kas poleks vahva leida enda pilt või pildistatu mõne ajakirja veergudelt?

  1. Hoia lemmiklooma

Kui su sõbrad lemmikloomahoidjat ei vaja, siis Facebooki grupis «Koerahoidja» otsitakse väga sageli koerahoidjaid. See töö ei pruugi aga tasustatud tööks jääda, kuna võite lõpuks leida end palumas, et teile jälle see tore kutsu hoida toodaks.

  1. Tee oma vanast kellegi uus

Küsi endalt, millal sa viimati seda pluusi päriselt kandsid? Mitte kunagi? Kas tõesti on vaja 10 paari küünekääre? Milleks hoida enda kapis asju, mida sa ei kasuta, aga millest võiks rõõmu tunda keegi teine. Mitmetes linnades korraldatakse regulaarselt kirbuturgusid, kus on võimalus oma vanade asjade eest raha teenida. Kui sa ei soovi ise müüa, siis on poode, mis võimaldavad nädalaks ajaks boksi rentida ja oma asjad sinna müüki panna. Kõige lihtsam variant on aga oma asjad üles pildistada ning internetiavarustesse müügiks riputada.

  1. Hakka abiõpetajaks

Raamatukogus käies hoidke silm peal stendidel, kuna sinna poetatakse enamus töökuulutusi abiõpetajatele. Kui sa oskad hästi füüsikat või inglise keelt, võid aidata mõnel õpilasel saada sama targaks nagu sina. Gümnaasiumiõpilastel tasub pöörduda õpilasfirma Student Network poole, mis vahendab õpetajaid põhikooliõpilastele. Muide, õpetamine on üks parim õppimisviis.

  1. Hakka testkliendiks

Paljud ettevõtjad on huvitatud sellest, kuidas kogeb klient nende poes käimist. Dive Group OÜ pakub tööd testklientidele, kes peavad hindama teeninduse erinevaid tahke. Põhimõtteliselt on see omamoodi spioneerimine.

  1. Tõlgi tekste

Leheküljel www.tekstiabi.ee otsitakse erinevaid keeli valdavaid tõlke (elukutselisi, tõestatud töökogemusega vabakutselisi ja lihtsalt vabakutselisi). Tõlke soovija teeb börsile pakkumise, tõlkijad kandideerivad ja valitakse parim pakkuja. Sõltuvalt tõlkekeelest võib tõlkija teenida 8-20.41 eurot 1800 tähemärgi (tühikud kaasa arvatud) eest, mis on umbes lehekülg teksti. Sellest läheb veel maha tekstiabi.ee vahendustasu, kuid sellel leheküljel teenib aktiivne olles väga hästi.

  1. Mine juhutööle

GoWorkABit abil on võimalik näiteks ühel päeval töötada keevitustöödel, teisel müüjana ja kolmandal kino abitöölisena. Töötasu maksab alati GoWorkABit ise, mistõttu võib olla kindel palga laekumises. Raha saab kätte kahe nädala jooksul.

  1. Teeni raha sellega, mida sa hästi oskad

Kui sa oskad hästi müügivideoid teha, valmistad hästi kommipuid või muud vahvat, siis reklaami oma oskust lehel www.vabakutselised.com. See lehekülg vahendab turvalist suhtlust teenusepakkujate ja teenuste otsijate vahel. Inglisekeelse alternatiivi leiab aadressil www.freelancer.com.

Millistel huvitavatel ja usaldusväärsetel viisidel sina lisaraha oled teeninud? Kirjuta sellest kommentaaridesse!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles