Alkoholilembelisele partnerile võib suhte päästmiseks ultimaatumi esitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui partneri alkoholilembus hakkab muret tegema ja paarisuhet ohustama, siis soovitas psühholoog-psühhoterapeut Siiri Tõniste enda ootuseid kaaslasele selgelt väljendada ja vajadusel ultimaatumeid esitada.

Hiljutise uuringu järgi kipuvad abielud, kus üks või mõlemad kaasad on alkoholilembelised, kiire lõpu leidma. Siiri Tõniste sõnul on ka üldine arusaam, et alkohol paarisuhtes head ei tee. «Alkoholi tarbiv inimene ei ole iseendaga kontaktis ja kuidas ta saab olla oma partneriga adekvaatses kontaktis, kui ta on pidevalt mõnuaine mõju all.»

Tõniste arvas, et üsna tavapärane on aeg-ajalt paar õlut juua ning seda enamasti probleemina ei nähtagi. «Pigem on probleem see, kui inimesel on iga päev kombeks natukene midagi võtta, et lähisuhtes kontaktis ei saagi ta enam ilma alkoholita olla.»

Psühholoog tõi näiteks väga suured tööpinged, mil inimene  ei suudagi koju tulles muud moodi rahuneda kui alkoholi mõju all. «See on hästi tavaline, et alkohol tuleb mängu siis, kui tekivad pinged elus ja suhetes.»

Pereterapeut Algi Samm kinnitas samuti, et kui paarisuhtesse vajatakse kolmandat osapoolt - olgu see alkohol, kõrvalsuhe vm - on omal kohal võtta fookusesse paarisuhtes toimuv. «Vaadata on vaja iga konkreetset perekonda tema kontekstis, selgitamaks välja, kas see (kolmas osapool - toim.) on antud suhtes toimuva tagajärg või tuleneb partnerite varasemate oluliste suhetega seotud lahendamata probleemidest.»

Mõnikord on alkohol paari omavahelises suhtes läheduse-kauguse reguleerijaks. Sageli tunneb alkoholi tarbiv partner või siis tema kaaslane hirmu üksi jäämise ees - tegelikust probleemist rääkimise ohuna nähakse suhte purunemist, selgitas Samm. «Alateadlikult tajutakse paarisuhtes toimuvaid protsesse ja et hoida ära võimalikku lahkuminekut, siis pigem välditakse probleemsetest teemadest kõnelemist.» Sageli võib tõdeda vastupidist - hoopis olukorrast rääkimata jätmine võib lõppeda kardetud tagajärgedega.

Alkoholiprobleemi näevad kõigepealt lähedased

«Sõltuvusprobleemi puhul on eelkõige tarvis inimesel endal probleemi teadvustada, endale ausalt otsa vaadata ja öelda, et see on probleem,» rõhutas Tõniste. Sageli on alkoholi joomine tema sõnul lähedaste jaoks palju varem probleem, kui inimene seda ise tunnistab.

«Igal juhul tuleks partneril see jutuks võtta kainetel või selgetel hetkedel. Kindlasti ei ole mõtet hakata probleemist rääkima siis, kui inimene on alkoholijoobes.» Alkoholitarbija partneril soovitas Tõniste välja öelda enda tunded ning et sellist käitumist ta ei aktsepteeri.

«Eelkõige peaks olema kindlameelne ja ütlema selge sõnaga välja oma ootused partnerile ja võib-olla ka mingis mõttes ultimaatumeid esitama. Et juhul, kui sa nüüd ei ole valmis midagi ette võtma, siis mina sellega ei lepi enam.»

Psühholoog märkis, et kui alkoholi tarbiva poole jaoks on suhe tähtis, siis on ta kokkujäämise nimel motiveeritud midagi ette võtma või abi otsima. «Kui mitte, siis pigem mina soovitaks suhtest lahkuda. Sõltlast ilma sõltlase enda soovita kõrvalt aidata ei ole võimalik.»

«Kui inimene ise saab aru, et alkoholi tarbimine on probleem, ta ilma selleta ei saa ja see tema suhtekvaliteeti mõjutab, siis on paariteraapia üks asi, mida soovitada,» märkis Tõniste. Seal saavad partnerid uurida, mis tekitab suhtes pingeid ja miks on koduses elus alkoholi vaja.

Samm lisas, et kui inimene, kelle partner tarbib tema arvates alkoholi liiga palju, kuid viimane probleemi ei tunnista, siis võib esimene enda murega ka üksi nõustaja poole pöörduda. «See, kes ütleb, et temal on probleem, on valmis ka abi vastu võtma ja arutama, mismoodi toimida.»

Millal hakkab alkohol paarisuhtes probleeme tekitama?

Et alkoholilembusest on saanud sõltuvus, sellele viitab Tõniste sõnul näiteks meeleolu sõltumine tarbimisest: «Üks märk on see, kui inimene ei saa, millega ta on harjunud - siis ta muutub ärrituvaks ja pahuraks. Ta on heas tujus ainult siis, kui on alkoholikoguse kätte saanud.»

Psühholoogi sõnul toob alkohol probleemi süvenedes inimeses sageli välja halvema külje: «Kui muidu on inimene sisseelav ja pingeid endasse jättev, siis alkohol võtab mingis mõttes pidurid maha ja inimene saab välja öelda, millega ta rahul ei ole. Aga ta ütleb seda destruktiivsel viisil, mis tegelikult suhet kuidagi ei aita.»

Tõniste arvates on liigne alkoholi tarbimine levinud enam, kui inimesed ise probleemiks peavad. «Pigem on sedamoodi, et ta saab probleemiks inimese enda jaoks siis, kui tekivad töös probleemid või näiteks tabatakse ta purjus autoroolist ja tekivad trahvid või mingisugused muud ebameeldivused.»

Peresiseselt pigistatakse silm pigem alkoholi joomise koha pealt kinni ning kannatatakse ära. «Pigem las olla vaikselt oma õllepudeli juures, kui et ta kaine peaga on rahulolematu ja otsib tüli ja tekitab probleemi,» nentis psühholoog lähedaste sagedast suhtumist.

Tõniste leidis, et inimesed on tihti üsna nõutud partneri alkoholilembelisusega midagi ette võtma. «Mina julgustaks pigem probleemiga tegelema. Iseenesest ta üle ei lähe ja kui sellega ei tegele, siis asi pigem süveneb.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles