Emakakaelavähi ennetamiseks tuleb osaleda sõeluuringus

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Terje Raud näitab intelligentset videokolposkoopi, mis aitab arstil aru saada, milline täpselt on patsiendi olukord emakakaelavähi ohtu silmas pidades..
Naistearst Terje Raud näitab intelligentset videokolposkoopi, mis aitab arstil aru saada, milline täpselt on patsiendi olukord emakakaelavähi ohtu silmas pidades.. Foto: Sille Annuk.

Igal aastal diagnoositakse Eestis umbes 150-160 emakakaelavähi juhtu. Viimastel aastatel on haigestumuskordaja alla 50-aastaste naiste hulgas tõusnud ligikaudu 10 protsenti ja emakakaelavähk on haigusjuhtude arvult naiste seas teisel kohal.


Vähieelne seisund võib kesta 10 kuni 25 aastat, õigeaegselt avastatuna on see kergesti diagnoositav ja ravitav. Naistearst Galina Litteri sõnul on väga tänuväärne, et Eestis toimuvad rinnanäärme- ja emakakaelavähi avastamiseks sõeluuringud.

«Kutse ei ole naisele kohustuseks, vaid meeldetuletuseks. Kutsetevahelisel ajal ka kaebuste puudumisel tuleks külastada naistearsti vähemalt iga 2 - 2,5 aasta järel. Kaebuste puhul tuleks kohe broneerida aeg arsti vastuvõtule,» lisas naistearst.

24.-31. jaanuaril 2011 toimub arvult viies rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal. Haigekassa saadab igal aastal naistele kutsed emakakaelavähi sõeluuringule. Sellel aastal saavad kutse 1956, 1961, 1966, 1971, 1976 ja 1981 aastal sündinud ravikindlustatud naised, kellele ei ole eelneval aastal PAP-testi tehtud. Uuring on kutsutud naistele tasuta.

Eesti Tervise Fond soovitab kutse saanud naistel kindlasti pöörduda oma naistearsti juurde ning lasta teha PAP-test.


Emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks on tähtis:

• regulaarne kontroll naistearsti juures

• emakakaelavähi sõeluuringus osalemine (ka juhul, kui on HPV-vastu vaktsineeritud)

• HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastane vaktsineerimine enne suguelu algust (selle eest tasub inimene ise täies ulatuses)

• sugulisel teel levivatest haigustest hoidumine

• mittesuitsetamine

Lisainfot emakakaelavähi sõeluuringust Eestis leiab haigekassa kodulehelt. PAP-sõeluuringud on ette nähtud igal aastal 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-aastastele naistele. Ennetavad kontrollid on vajalikud kaebuste puudumisel vähemat iga 2,5 aasta järel. Vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustavate kõrge riski viiruste vastu on näidustatud kuni vanuseni 45-55 aastat, kuid vanuse ülemist piiri ei ole seatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles