Katrin Kuldma: koomika ja riigi esindamine ei kõla kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Kuldma.
Katrin Kuldma. Foto: SCANPIX

Moekunstnik Katrin Kuldma ütles Arterile presidendipaari Rootsi-visiidi riietust kommenteerides, et Evelin Ilvese viltkomplekti puhul pole analüüsida enamat, kui et see oli lihtsalt koomiline.

Koomika ja riigi esindamine aga ei kõla kokku.

Ka presidendi fraki puhul peaks täidetud olema elementaarsed nõuded: valge vesti nurgad peaksid olema pikemad kui kuue nurgad ja jätkama visuaalselt kuue nurkade joont. Vest peaks katma kogu ulatuses pükste värvli ja traksid. Särgi varrukad peaksid kuue alt paistma u 1,5 cm. Frakiga ei kanta kella.

Niisuguse imagoga mõjume endiselt Euroopa perifeerse ja kummalise ääremaana. Heast maitsest ja tipptasemel disainist Eesti puhul rahvusvahelises kontekstis rääkida ei julgeks. Ometi tahaks – meil on ju väga head arhitektuuri, kunsti, (moe)disaini, mille delikaatse tutvustamisega ka rõivaste ja imago kaudu võiks presidendipaar tegeleda.

Eesti kui hea maitse ja disainiriigi staatuse loomine on suures osas just nende kätes. Riigipead, ka presidendipaar, ei pea oma isikupära rõhutama erakordselt ebatavalise rõivastusega. Riided peaksid riigi juhtimise väärikas ja konservatiivses valdkonnas olema esteetilised, nõuetekohased ja rahulikult klassikalised, et pääseks esiplaanile kõige olulisem – vaimsus, aated, põhimõtted. Klassikaline stiil loob usaldust, teist võimalust nii suure vastutusega elualal pole.

Kui aga tahta tutvustada eesti käsitööd-rahvakunsti, siis on palju kauneid võimalusi. Meie presidendipaar on ses osas ka eeskujulik olnud – imekaunis Ülle Suurhans-Pohjanheimo loodusvalge komplekt Halliste rahvariiete ainetel vabariigi aastapäevaks. Aldo Järvsoo on end tõestanud kui moodsalt ja stiilselt rahvuslike elementidega mängiv disainer.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles