Kui pikaks ajaks võib toiduained kuumal suvepäeval autosse jätta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuna suvel on väljas temperatuurid üsna kõrged, siis võib autoga poes käimine vahel problemaatiline olla. Toiduaineid ei tasuks liiga kauaks kuuma autosse jätta, sest see soodustab kahjulike bakterite kasvu, mis võivad põhjustada toidumürgistust.

Mõtle ise: sa ei paneks oma toiduasju ju suure metallkasti sisse ega tõstaks seda siis päikese kätte seisma. Aga toidukraami autosse jättes just nii sa teed. Kuumal suvepäeval võib temperatuur autos üsna kõrgele tõusta ja see pole kindlasti hea keskkond kala-, liha- ega piimatoodetele, kirjutab Prevention. 

Loomulikult muutub autos temperatuur siis, kui avad aknad või paned konditsioneeri tööle, aga üldiselt on suvel autos siiski üsna palav. Kauaks siis võib näiteks kanalihatooted või piimapaki autosse jätta enne, kui need muutuvad söögikõlbmatuks? Terviseorganisatsiooni STOP Foodborne Illness tegevjuht Deirdre Schlunegger sõnas, et see sõltub suuresti sellest, kui soe ilm on. 

«Soe keskkond on bakteritele väga soodne paik kasvamiseks, seega mida jahedam on koht, kus toiduvaru hoiad, seda parem,» sõnas ta. Schlunegger lisas, et kui käid mitmes poes ja toidukraam peab autos mõnda aega ootama, siis oleks hea, kui sõidaksid osturetke lõppedes võimalikult kiirelt koju, et saaksid toidukaubad külma panna.

«Kui sul on vaja linnas asju ajada, siis vii vahepeal toidukaubad koju või külasta toidupoodi kõige viimase kohana,» pakkus ta. Schlunegger ütles, et ka toidupoes tasuks ringi liikuda läbimõeldult, mis tähendab seda, et piima- ja lihatooted võiks korvi panna kõige viimasena, et need oleks võimalikult vähe toatemperatuuril. 

Kui su teekond poest koju on pikk ja sul on tarvis osta kergesti riknevaid kaupu, siis võta kaasa termokott ja eriti hea on veel see, kui saad sinna kotti panna jääkoti, mis hoiaks kotis temperatuuri võimalikult madalal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles