Mis on kinoa ja kuidas seda süüa?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoasalat.
Kinoasalat. Foto: Vida Press

Kellele kartul, riis ja tatar on tüütuks muutunud, saavad nüüd katsetada uute tulijatega. Uutest teraviljalaadsetest toitudest aitavad paremini aru saada toitumisnõustaja Signe Muuk ning toidublogide kokkama.ee ja linnuliha.ee autor Ragne Värk. 

Kinoa on uus, huvitav ja õigesti valmistatuna äärmiselt maitsev toiduaine, mis on viimasel ajal toidublogides ja restoranimenüüdes üha sagedasem külaline. Kinoa ehk tšiili hanemalts ei ole teravili, vaid hoopis Lõuna-Ameerikast pärit söödavate seemnetega rohttaim, mille seemneid tarvitatakse toiduks sarnaselt riisiga. Kinoa annab arvukalt pisikesi seemneid, mis olenevalt sordist võivad olla roosa, punase, oranži, punakaslilla või musta kestaga. Kinoal on meeldiv, pähklisarnane lõhn ning seda kasutatakse sageli Mehhiko ja India toitudes. Toiduaine üha kasvavat populaarsust tõestab ka fakt, et 2013. aasta kuulutas ÜRO rahvusvaheliseks kinoa aastaks.

Kinoa on kergesti seeditav ning tekitab tükiks ajaks täiskõhutunde. Kinoaseemned on äärmiselt valgurikkad ja sisaldavad mitmeid olulisi aminohappeid, mida taimetoidus on enamasti vähevõitu. Seega on kinoa taimeriigis parim täieliku valgu allikas, millest saab kogu vajaliku «ehitusmaterjali» nahale, luudele ja ajule, sest selles on rohkesti B-rühma vitamiine, magneesiumi, rauda, kaltsiumi ja kaaliumi. Kaalium tasakaalustab naatriumi, vähendades seedevaevusi ning alandades vererõhku.

Kinoa. Foto:
Kinoa. Foto: Foto: Vida Press

Läbi aegade on kinoa jahvatatud ja küpsetatud seemnetega tehtud kompressi, leevendamaks valu ja muljumisvigastusi. Ka luumurdude korral on soovitatav süüa rohkelt kinoad – just selle suure kaltsiumisisalduse pärast. Kuna kinoa on tegelikult seeme, mitte teravili, sobib see ideaalselt ka neile inimestele, kes gluteeni ei talu.

Kuidas kasutada?

Kinoa valmistamine on lihtne: võta 2 osa vett ja 1 osa kinoad ning keeda umbes 15 minutit. Sobib ideaalselt tervislikumaks asenduseks riisile, kartulile või pastale. Eriti mitmekesiseks teeb kinoa see, et seda saab kasutada nii soolastes kui ka magusates roogades. Poes müügil olevad kinoaseemned tuleks enne toiduvalmistamist hoolikalt külma vee all loputada, kuni vesi enam ei vahuta. Kinoast võib keeta putru, ka sobib see suppidesse, vormiroogadesse, pirukatesse, salatitesse või hoopis kotletitainasse.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles