Teadlased tegid kindlaks abiellumiseks täiusliku vanuse (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovid kohtingutel käimiseks ühte kindlat reeglit, siis kõige mõistlikum oleks kasutada 37 protsendi reeglit. Ajakirjanik Brian Christian ja kognitiivteadlane Tom Griffiths on veendunud, et see reegel muudab ka täiusliku kaaslase leidmise kergemaks.

Mis on 37 protsendi reegel? See reegel tähendab, et kui sa vaatad limiteeritud aja jooksul üle mitu erinevat valikut – olgu tegemist uue töötaja, korteri või kallima valimisega –, siis parim aeg otsuse langetamiseks on hetkel, mil oled läbi vaadanud 37 protsenti valikuvariantidest, kirjutab Business Insider.

Selleks hetkeks oled kogunud otsuse tegemiseks piisavalt infot, aga samas pole sa kulutanud liiga palju aega võimalustega tutvumiseks. 37 protsendi juures oled sa jõudnud parimasse punkti, kus teha kõige õigem valik.

Teadlased rakendasid seda reeglit ka armastuse otsimisele, et teha kindlaks, millises vanuses oleks kõige parem mõelda abiellumisele. Selgus, et kõige parem aeg, mil hakata abikaasat tõsisemalt otsima, on 26-aastaselt. Enne seda on oht, et sa lased mõned väga head kandidaadid käest ja pärast seda võib juhtuda, et häid valikuid jääb üha vähemaks. Teadlased analüüsisid ka edukaid abielusid ja selgus, et 26 võib tõesti olla ideaalne vanus abiellumiseks.

Eelmise aasta juulis avastas Utah ülikooli sotsioloog Nicholas H. Wolfinger, et parim vanusevahemik abiellumiseks on 28-32, mis on üsna lähedal Christiani ja Griffithsi teooriale. Wolfinger tegi kindlaks ka selle, et kui paar abiellub pärast 32. eluaastat, siis iga aastaga kasvab abielulahutuse risk 5 protsendi võrra. 

Samas tuleb tunnistada, et 37 protsendi reegel ei ole täiuslik. Selle reegli järgi peaks inimene 26. eluaastaks teadma täpselt, millist partnerit ta otsib ja see reegel jätab tähelepanuta asjaolu, et see, mis võib sulle partneri juures meeldida 22-aastaselt, ei pruugi enam meeldida näiteks 34-aastaselt. 

Aga 37 protsendi reegel annab märku, et 26-aastaselt on meie otsused kohtingute osas kõige usaldusväärsemad. Seda võib pidada vanuseks, mil me lõpetame otsimise ja hakkame elus astuma olulisemaid samme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles