Naiste üha levinum intiimpiirkonna hooldus jätab arstid nõutuks (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Juba aastaid on naistearstid täheldanud, et järjest rohkem on naisi, kelle genitaalid on täielikult karvavabad. Selgitused, miks bikiinipiirkonda nii hoolsalt raseeritakse või vahatatakse, on jäänud seni vaid oletuste tasemele.

Väljaandes JAMA Dermatology avaldati värske uuring, mis paljastas, kui levinud on naiste komme kubemekarvadest täielikult loobuda. Eri rahvusi esindava valimi 3316 naise seast 62 protsenti avaldas, et eelistab täielikku karvaeemaldust, edastab NYT.

Kui varasemalt arvati, et naiste bikiinipiirkonna hooldus on otseselt seotus seksuaalse aktiivsusega, siis uus uuring näitas, et valdav enamik teeb seda hoopiski hügieeni pärast. See on aga arstide jaoks arusaamatu põhjendus. «Paljud naised arvavad, et kui nad kubemekarvu maha ei aja, on nad mustad ja räpased,» sõnas murelikult uuringu juht, günekoloog-naistearst dr Tami S. Rowen.

Uuring tõestas, et nn Brasiilia depilatsioon on populaarne igas vanusegrupis ja ei sõltu ka rahvusest, sissetulekust ega suhteseisust. Küll aga eelistavad seda rohkem valgenahalised ja kõrgema haridustasemega naised.

Günekoloogide sõnul on see lausa koomiline, et isegi 13-aastased neiud hooldavad oma bikiinipiirkonda, kuigi nad alles jõuavad puberteediikka. Arstide sõnul mõjutavad varateismelisi eakaaslaste pilked riietusruumis, sotsiaalmeedia ja ka internetiporno, kus naisnäitlejad on täiesti karvutud.

«Vähemalt korra nädalas kuulen mõnd tüdrukut ütlemas, et kubemekarvu ei tohigi olla ja need tuleb eemaldada,» sõnas dr Jennifer Gunter, kes uurib Põhja-California konsortsiumis Kaiser Permanente vaagnapiirkonna valu ja vulvovaginaalsete häirete põhjuseid. «Intiimpiirkonna hooldus on muutunud nii valdavaks, et inimesed peavad seda ainuvõimalikuks.»

Kubemekarvad ei kasva inimesel asjata. Need kaitsevad padjana õrna nahka ja neil on ka hügieeniline ülesanne baktereid kinni pidada ja takistada nende sattumist tuppe. «Eelpuberteedieas tüdrukutel esineb ärritust veelgi sagedamini, sest neil see kaitse veel puudub,» sõnas dr Gunter.

Dr Rowen on kubemekarvade täieliku eemalduse normiks muutumise pärast mures, sest sellega kaasneb palju terviseprobleeme. Lisaks kahjustab see naiste enesehinnangut. Rowen ja teised arstid on täheldanud, et kubemekarvade täielik eemaldus on seotud follikuliidi, abstsesside ja rebendite tekkega. Ka tekitab kuum vaha sageli allergilisi probleeme, põletust ja nii häbeme kui tupe infektsioone.

«Kui sa teed seda iseenda jaoks ja sa tunned end seetõttu paremini, siis on hästi,» lisas dr Gunter. «Aga ära ütle, et see on kuidagi tervislikum või meditsiini seisukohalt parem.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles