Taevarestoranis saab nautida tunnustatud tippkoka hõrke roogi

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filip Langhoff.
Filip Langhoff. Foto: Dinner In The Sky

Esmakordselt Tallinna Merepäevade raames 15. juulil uksed avava Dinner in the Sky taevarestorani tänavune menüü on inspireeritud merest ning valmib Soome tippkoka Filip Langhofi käe all.

Filip Langhoff on mitmel pool maailmas kogemusi ammutanud ning tunnustatud tippkokk, kes peab Helsingis 2014. aastal Michelini tärni pälvinud intiimset restorani Ask. Tema toit on saanud palju positiivset vastukaja, seda on nimetatud tõeliseks ja ehedaks, väga peeneks söögiks. Oma töös kasutab ta kohalikku ning väiketaludest ja mahepõllumajandusest pärit toorainet. 

Langhofi kokakarjäär sai alguse Soomes, kus ta juba lapsepõlves veetis väga palju aega vanaema aias ja metsades ürte ning marju korjates. «Olen karjääri jooksul otsinud inspiratsiooni ja kogemusi ka mujalt maailmast – näiteks Norrast ja Hispaaniast,» sõnas ta. «Lähtun toidu valmistamisel põhimõttest, et tooraine oleks kohalik ning pärineks mahepõllumajandusest. Üheks käesoleva aasta põnevaimaks väljakutseks on kokkamine Dinner in the Sky restoranis.»

Mille poolest erineb taevas toidu valmistamine ja serveerimine tippkoka tavapärasest tööpäevast? «Kõrgustes ning otse külastajate silme all toidu serveerimine on kokale põnev väljakutse. Juba toidu valmistamine välitingimustes nõuab teist laadi ettevalmistust. Toidu serveerimine õues 50 meetri kõrgusel ning väikesel alal lisab veel täiendavaid tegureid, millega arvestada – näiteks tuul.  Kõik mu tegevused peavad olema samm-sammult läbi mõeldud ja põhjalikult ette valmistatud,» lausus Langhoff.

Foto: Dinner In The Sky

Tänavusest Dinner in the Sky menüüst rääkides ütles ta, et iga koka käekiri on erinev, seetõttu on ka taevarestorani toit igal aastal erinäoline. «Sel suvel on fookuses mereannid, sest restoran avab uksed Tallinna Merepäevadel. Kuna kasutan toidu valmistamisel kohalikku toorainet, siis lähtun sellest põhimõttest ka Dinner in the Sky taevarestoranis. Menüüst leiab muuhulgas Läänemerest pärit koha ja räime,» tõi Langhoff näiteks. 

Ta soovitas taevarestorani külastada kõigil, isegi neil, kes kõrgust pelgavad. «Usun, et tegemist on tõeliselt nauditava elamusega, mis aitab hirmust üle saada,» ütles Langhoff.

«Soovime külastajate ootustega kaasas käia ning igal aastal midagi uut pakkuda,» rääkis taevarestorani eestvedaja Raido Meigas. «Näen, et inimeste jaoks pole oluline üksnes toidu maitse, vaid ka sinna juurde käiv lugu. Üha enam pööratakse näiteks tähelepanu toidu päritolule. Filip Langhofi kokakunst kannab endas lisaks maitseelamustele teadlikku ning keskkonnasõbralikku elustiili.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles