Kuidas kuuma ilmaga sportimist endale talutavamaks teha

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suvisel ajal võivad õuetreeninud kujuneda palavuse tõttu väga kurnavaks. Kui mõistad, kuidas keha end jahutab, saad ka selgemaks, mida teha ülekuumenemise vältimiseks.

Trenni tehes hakkab palav, sest lihaspinge tõstab kehatemperatuuri. Organismi jahutamiseks suureneb nahaalune verevarustus, et keha sisemist soojust eemale kanda ja higi abil maha jahtuda. Siiski pole otseselt higi see, mis keha jahutab, vaid selle ära auramine naha pinnalt, selgitab Runner’s World. 

Enamasti kaasneb aga suvel suure kuumusega ka õhuniiskus, mis teeb olukorra raskemaks. Mida niiskem on õhk, seda raskem on kehal end jahutada, sest higi ei saa suure õhuniiskuse tõttu kehalt ära aurata. 

Kuna higistades vereplasma hulk väheneb, on palava ilmaga vedelike tarbimine veelgi olulisem kui tavaliselt. Lisaks võiks tarbida mõnd spordijooki, mis aitab taastada kaotatud elektrolüüte.

Kui suurem verevool on suunatud nahka, siis jätkub seda töötavatele lihastele vähem ning süda on sunnitud töötama suurema koormusega, et pingutus võiks edasi kesta. Selle tulemuseks on suurem südamelöögisagedus, mis võib algaja ära ehmatada. Teisisõnu pole ime, kui palava ja niiske ilmaga ei suuda sa joosta nii kiiresti kui näiteks talvel ja see on täiesti loomulik.

Mõned nipid, kuidas suvel treeningutega jätkata:

  • Vali jooksuks/rattasõiduks/rullitamiseks jne päeva jahedaim aeg.
  • Väldi sportimist päeva kõige kuumemal ajal, milleks enamasti on keskpäev.
  • Planeeri oma jooksumarsruut varjulistes kohtades, kus võiks olla ka veeallikaid.
  • Kanna avaraid, heledavärvilisi ja kõrgtehnoloogilisi spordirõivaid, mis kannavad higi kehalt eemale ja kuivavad kiiresti.
  • Joo palju puhast vett ja vajadusel ka spordijooke.
  • Väldi kindlasti päikesepõletust, sest kahjustatud nahk ei suuda toota piisavalt higi, mis keha vajaduse järgi jahutaks.
  • Kui tarbid mingeid ravimeid, loe üle infoleht, kus võib olla märge selle kohta, kui tundlikuks teeb see ravim sind kuumuse suhtes.
  • Aeglusta tempot vastavalt kuumusele ja õhuniiskusele.
  • Tavalise tempo jälgimise asemel kuula rohkem oma sisetunnet ja märka kurnatust. Kui jooks tundub raske, on see raske tempole vaatamata.
  • Kui väljas on eriti palav, aga sa ei taha oma treeningplaani rikkuda, proovi vahel joosta siseruumis jooksulindil. Kahest või kolmest välitreeningust nädalas piisab, et sa oleksid soojusega harjunud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles