Eestlanna Kelian Luisk osaleb mainekal aksessuaarinäitusel Lõuna-Koreas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelian Luisk oma töödega näitusel Mun Gallery's Dongdaemuni Disaini Plazas.
Kelian Luisk oma töödega näitusel Mun Gallery's Dongdaemuni Disaini Plazas. Foto: Lennart Mänd

Hinnatud rahvusvaheline jalatsi- ja aksessuaaribränd Camper korraldas Lõuna-Koreas, Seoulis rahvusvahelise töötoa ja näituse, kuhu tihedas konkursis valiti osalema ka Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti, aksessuaari- ja köitedisaini magistrant Kelian Luisk. Töötuba ja näitus toimuvad Dongdaemun Design Plazas, mis on Lõuna-Korea peamine ja suurim disainikeskus Seoulis, keskus asub Zaha Hadidi ja Samoo kavandatud neofuturistlikus kompleksis.

«Kelian jäi silma oma materjalitunnetuse, loova mõtlemise ja võimekusega panna materjal, funktsioon ja innovaatiline idee kokku kõlama,» põhjendab EKA nahakunsti osakonna juhataja professor Lennart Mänd, kes ise ka Lõuna-Koreas toimunud sündmust külastas seoses partnersuhete sõlmimisega Hongik Ülikooli Disaini osakonnaga.

«Võin tagasihoidlikult öelda, et olin Seoulis uhkusest lõhkemas, kui tema töid teiste osalejate kõrval vaatasin. Kogu tase oli ääretult kõrge - see, et Kelian teiste seas ka Camperi loovmeeskonna poolt esile tõsteti, oli meeliülendav ja kõrvusttõstev kogemus,» nendib Mänd.

Kelian Luiski tööd. Foto: Lennart Mänd.
Kelian Luiski tööd. Foto: Lennart Mänd. Foto: Lennart Mänd

Iga kahe aasta tagant korraldab Camper kahenädalase rahvusvahelise workshop’i ehk töötoa, kuhu valib maailma parimatest disainiülikoolidest osalema disaini erialade tudengeid. Tänavu osales 12 Camperi poolt väljasõelutud tudengit USA-st, Saksamaalt, Eestist, Tšehhist, Ukrainast, üks Soomes õppiv venelanna ning pooltosinat kohalikku tudengit. Suurde Camperi workshop’i valitakse vaid eelnevate ülikoolides korraldatud töötubade parimad, Kelian Luisk pääses Seouli 2016 jaanuaris Tallinnas, Eesti Kunstiakadeemias toimunud Camperi rahvusvahelise töötoa tulemuste põhjal.

Dongdaemuni Disaini Plazas toimus Camperi workshop 16.-25. juunil ning seda juhendas Camperi juhtiv loovmeeskond, kuhu kuulusid Adriana Rodriguez, Jumpei Ushiyama, Basia Szkutnicka, Gloria Rodriguez ning tehnikud, kes toetasid tudengeid tööde teostamisel. 

Kahe nädala jooksul töötasid tudengid välja erinevaid aksessuaare, peamiselt kotte ja jalatseid, mis valmistati ette näituseks «Brave New World» (Julge uus maailm). Näitus avati reedel, 24. juunil Mun galeriis, Dongdaemuni Disainikeskuse kompleksis ning jääb avatuks üheks kuuks. Näituse avamisel oli kohal kogu Lõuna-Korea moeeliit ja Aasia ning rahvusvahelised olulised meediaväljaanded, teiste seas Vogue.

Camperi ja Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti osakonna vaheline koostöö jätkub ka edaspidi. Ettevõtte loovmeeskond hindab siinsete tudengite loovmõtlemisele lisaks veel eriti ka tehnilisi oskusi ja materjalitunnetust, sest need on oluliseks eelduseks jalatsi ja aksessuaari disainerina töötamisel.

Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti osakonnast on võrsunud mitmed julged ja ettevõtlikud disainerid, kes tegutsevad rahvusvaheliselt, teiste seas on tippu tõusnud Mirja Pitkäärt, kes töötab praegu kuulsa moebrändi Louis Vuittoni disainerina Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles