Supertoit on vanem kui trendid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepiseemned.
Kanepiseemned. Foto: Vida Press

See, mida täna kutsume supertoiduks, oli vanasti lihtsalt toit. Marju, seemneid, vilju, lehti ja isegi vetikaid on söögiks kasutatud aastatuhandeid. Samas on margariin meie lauda katnud vaid paarkümmend aastat.

Need uudistooted, toidulisandid või imerohud ei suuda kaugeltki katta meie toitumisvajadusi. Moodsa menüü suurim probleem on energiarikaste toitainete küllus, samas kui normaalse ainevahetuse toimimiseks jääb vajaka mikrotoitainetest. Tasakaalustatud menüüd igapäevaselt tarbida suudavad meist vähesed, kirjutab smuutid.ee.

See põhjendab ka supertoitude kasvavat populaarsust, sest need peidavad need endas kümne, isegi sajakordselt rohkem toitaineid kui funktsionaalne toit. Need imenduvad imehästi ja seedivad peaaegu täielikult, jätmata organismi kurnavaid jääke.

Supertoitude abil saame väikese vaevaga oma menüüsse tuua vitamiinid, mineraalid, bioflavonoidid, bioaktiivsed aineosakesed, antioksüdandid, aminohapped ja rasvhapped – kõik, mida keha normaalseks talitluseks vajab. Need saadused puhtast loodusest kasvatavad meie immuunsust, energiataset ja üldist head enesetunnet.

Linaseemned (flax seeds)

Linaseemned on head kaalulangetajad. Kopenhaageni ülikooli teadlased on tõestanud, et linaseemned sisaldavad hulganisti kiudaineid, mis pärsivad lipiidide tõusu veres pärast söömist. Tulemusena langeb söögiisu, väheneb rasv kõhupiirkonnas ja langeb üldine kehakaal.

Linaseemned hoiavad sinu keha tervena. Väheneb risk südamehaiguste, vähi, insuldi või diabeedi tekkeks. Limaained vähendavad põletikku ja soodustavad kudede paranemist. Samuti takistavad need mürkide imendumist ja kahjulike bakterite paljunemist soolestikus. Viimasega peaksid arvestama just ravimite tarbijad, sest efektiivsed linaseemned võivad takistada ka nende imendumist.

Toorkakao purustatud tuumad (cacao nibs)

Toorkaokao on õnne alus, seda sõna otseses mõttes. See on ainuke toit, mis sisaldab ajule loomulikku virgatsainet anandamiini. Tavapäraselt eritub ainet siis, kui tunneme õnnetunnet. Seetõttu on toorkakaos leiduv anandamiin otseselt seotud hea meeleoluga.

Toorkakaod tuntakse ka suure antioksüdantide sisalduse poolest, sest 10 protsenti kakao massist moodustavadki antioksüdandid. Seda on palju rohkem kui rohelisel teel, punasel veinil või metsamustikal.

Kakao sisaldab üle 1200 aktiivse aineosa. Need aitavad vähendada ka söögiisu ning alandada kaalu. See on ka hea magneesiumi ja fosfori allikas. Toorkakao sobib suurepäraselt tähelepanu- ja keskendumisvõime parandamiseks neile, kel on vaja tööl või koolis hästi keskenduda.

Chia-seemned (salvia hispanica)

Chia-seemned on head sinu ajule. Nendes sisalduv oomega-3-rasvhapped tõstavad märkimisväärselt aju võimekust. Samuti on need tuntud oma antidepressiivse toime tõttu, kuna tõstavad tuju ja üldist heaolutunnet.

Üle kui 20 protsendi chia-seemnetest on valgud. See on rohkem kui teraviljades nagu riis, mais, nisu või kaer. Seetõttu vähendavad need põletikke, eemaldavad organismist jääk- ja mürkaineid, stabiliseerivad veresuhkrutaset ja parandavad südame-veresoonkonna tervist.

Kõigele lisaks leidub chia-seemnetes piisavalt kiudaineid, süsivesikuid ja antioksüdante, ka kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.

Õietolm (bee pollen)

Mesilasi kutsutakse põhjusega tööloomadeks. Nad toituvad õietolmust, mis on tõeline looduslik vägijook.

Rohkem kui 26 protsenti õietolmust on valgud. Õietolmus leidub 29 erinevat mineraalainet ja 20 erinevat aminohapet. Lisaks sisaldab õietolm suhkruid, rasvu, fermente, vitamiine, hormoone ja pigmente. Kokku on õietolmus kindlaks tehtud 250 erinevat ühendit.

Õietolm suurendab nii vaimset kui füüsilist töövõimet. See aitab võidelda väsimuse vastu, annab jõudu südamelihastele, parandab vereringet ja soodustab maksa talitlust. Õietolm on populaarne lisand sportlaste seas, kes kiidavad sellest saadud lisaenergiat.

Kanepiseemned (hemp seeds)

Kanepiseemned on ideaalne energiaallikas, sest nende koostisosadest 30 protsenti on valgud. Samuti on seemned tuntud oma kõrge 41-protsendilise õlisisalduse poolest. Oomega-3- ja oomega-6-rasvhapped on kanepiseemnetes vahekorras 3:1, mis on inimese organismile ideaalne asendamatute rasvhapete tasakaal.

Kanepiseemned kannavad endas ka rohkesti vitamiine ja mineraale, bioflavonoide, boiaktiivseid aineosakesi, antioksüdante, aminohappeid ja rasvhappeid. Seemned on kergesti seeditavad ja neis leiduvad toitaineid imenduvad kergesti.

Lisaks kõigele tugevdavad kanepiseemned immuun-, närvi- ja südameveresoonkonna süsteemi, parandavad naha olukorda, juuste tervist ja nägemist. Samuti on kanepiseemned head vaimsed turgutid, kuna ergutavad ajuvereringet ja ajukoore tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles