Teadlased: Disney printsessid mõjuvad tüdrukutele halvasti, aga poistele hästi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarsed nukud Elsa ja Anna.
Populaarsed nukud Elsa ja Anna. Foto: MARK LENNIHAN/AP

Brigham Youngi ülikooli teadlased viisid läbi huvitava uuringu, mille tulemused on mõnevõrra üllatavad. Uuringust selgus, et Disney printsesse fännavad eelkooliealised lapsed võtavad kergemini omaks arhailised soostereotüübid.

Teadlased täheldasid, et need eelkooliealised lapsed, kes vaatasid Disney printsessidega filme ja mängisid ka vastavate leludega, uskusid rohkem soostereotüüpidesse. Iseenesest pole selline käitumine kahjulik, aga pikas perspektiivis võib see hakata just eelkõige naisi kahjustama, kirjutab Good Housekeeping.

Uuringu raames jälgis Sarah M. Coyne 198 last kahel korral. Kordade vahele jäi umbes aastane vahe. Peaaegu kõik lapsed – 98 protsenti tüdrukutest ja 87 protsenti poistest – olid kursis teatud Disney toodetega. Üle 61 protsendi tüdrukutest mängis Disney printsesside leludega vähemalt korra nädalas, ent poistest tegi sama vaid 4 protsenti.

Coyne täheldas, et nende leludega mängivad lapsed usuvad rohkem soostereotüüpidesse kui ülejäänud lapsed. Näiteks märkas ta, et tüdrukud kipuvad rohkem uskuma, et söögitegemisvahendid, nukud ja teeserviisid on mõeldud ainult tüdrukutele mängimiseks. Coyne ütles, et need naised, kes on taoliste tõekspidamistega üles kasvanud, tunnevad ka täiskasvanuna, et nad ei saa teatud asju teha. «Nad ei usu, et nad suudaksid matemaatikas või teaduses kuigi häid tulemusi saavutada. Nad ei julge seetõttu ka uusi asju proovida ega eksperimenteerida,» sõnas Coyne.

Uuringu raames vaadati sedagi, kuidas mõjutavad Disney printsessid kehakuvandit ja selgus, et mida rohkem tüdrukud printsessinukkudega mängivad, seda ebakindlamaks nad oma välimuse suhtes muutuvad.

Õnneks polnud kõik leiud negatiivsed. Uuringust paljastus, et Disney printsessid võivad poistele sootuks hästi mõjuda. Näiteks need poisid, kes mängisid printsessinukkudega, olid oma keha suhtes enesekindlamad ja teiste suhtes abivalmivad. Teadlaste arvates võivad Disney printsessid poistele pakkuda head vaheldust superkangelastele, mis on reeglina suunatud just poistele.

Coyne sõnul võiks laste mänguasjade seas olla palju erinevaid asju, millegagi ei tasuks liiale minna. «Printsessid võiksid olla ühed paljudest muudest mänguasjadest, millega lapsele meeldib mängida,» sõnas Coyne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles