Miks toob sibulate hakkimine pisarad silma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks ajab sibulate hakkimine nutma? Sellele on ilmselt paljud meist mõelnud ja nüüd on teadlased leidnud küsimusele ka vastuse.

Keemik Eric Block selgitas, et sibul kasvab maa sees, kus on väga palju erinevaid olevusi, kes vahel tahaks midagi näksata. Selleks, et end kaitsta, on sibulas välja arenenud keemiline kaitsesüsteem. Teisisõnu võib öelda, et sibul tahabki sööjat nutma ajada, et teda vähem süüakse, kirjutab NPR.

Blocki sõnul on sibul geniaalselt üles ehitatud: iga sibularaku sees on kinnine põisjas õõs, mis on täidetud ensüümidega. Kui sa hammustad või lõikad sibulat, siis lähevad need õõnsused katki ja nende sisu vallandub. See sisu seguneb teiste sibula sees olevate kemikaalidega ja lühikese aja jooksul toimub mitu erinevat keemilist protsessi.

Keemiliste protsesside tulemusel paiskub õhku pisikesi ärritavaid molekule, mis silma jõudes ajavadki nutma. Blocki sõnul on teaduslikust vaatenurgast kogu see protsess väga ilus.

Mida teha, et sibula hakkimine ei ajaks nutma? Block soovitas sibulat hakkida ruumis, kus on väga hea ventilatsioon või lausa ventilaatori ääres. Sel viisil kanduvad ärritavad molekulid sinust eemale ega jõua sulle silma.  

Abi võib olla ka sellest, kui sibul seisab enne hakkimist paar minutit külmikus. Block selgitas, et ühendid, mis kipuvad hakkides õhus lendlema, liiguvad tunduvalt aeglasemalt, kui nad on külmad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles