Tervele kehale kasulik harjutus, mida tasuks teha iga päev

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib-olla mäletad kehalise kasvatuse tundidest, et tunni alguses ja soovitatavalt ka lõpuks tuleks end venitada. Siis võis see tunduda tüütuna, aga ürita venitusharjutusi meelde tuletada, sest need mõjuvad su kehale imehästi.

Venitusharjutusi tasuks teha iga päev, hoolimata sellest, kus sa parajasti viibid. Sõitsid sõpradega linnast välja, et jaanipäeva tähistada? Pole hullu, venitusharjutuste tegemiseks pole sul ühtki abivahendit vaja, pead vaid enda keha liigutama. Siin on mõned head põhjused, miks tasuks iga päev end venitada, kirjutab Prevention.

1. Venitusharjutused muudavad energilisemaks

Kui tunned, et pärastlõunal muutud tööl üha uimasemaks, siis tee paus ja mine venita end. Venitusharjutused muudavad energilisemaks ja peagi märkad, et töötuhin on märkamatult peale tulnud. Vaid paariminutilised venitusharjutused suurendavad vereringet terves kehas, kaasa arvatud ajus. 

2. Sa komistad ja kukud vähem

Teadlased viisid läbi eksperimendi, millest selgus, et kui inimene venitab end umbes 30 minutit, siis ta suudab paremini tasakaalu hoida. Teadlased on arvamusel, et venitamine mõjub lihaskoordinatsioonile hästi ja tänu sellele me komistame ning kukume vähem.

3. Sa liigud ringi kergemini ja sind ei paina valu

Regulaarne venitamine mõjub kangetele lihastele ja liigestele hästi, aga oluline on see, et sa venitaksid õigesti. Dr Michael Ross sõnas, et venitamise ajal tuleks end võimalikult palju liigutada ja vältida selliseid poose, kus tuleb venitada ning seejärel seda poosi hoida. 

4. Venitamine muudab treeningu paremaks

Venitusharjutused on tähtsad enne igat spordiala, sest need muudavad treeningu palju lihtsamaks. Kui soovid, et trenn oleks tõhusam ja avaldaks kehale rohkem mõju, venita end eelnevalt.

5. Sa vigastad end vähem

Venitamine teeb keha soojaks ja muudab ka veidi painduvamaks. Kuigi venitusharjutused kuuluvad soojenduse hulka, ei tohiks siiski täiesti «külmi» lihaseid venitama hakata. Kui sa teed venitusharjutusi õigesti ja õigel ajal, siis mõjuvad need hästi ning võivad aidata isegi vigastusi ennetada.

6. Sul on vähem stressi

Kas sul on pidevalt stress ja sa tunned, kuidas keha läheb seetõttu pingesse? Venitusharjutustest on siinkohal kõvasti kasu, sest need mõjuvad hästi nii vaimsele kui füüsilisele tervisele. Aga ära venitamisega liiale mine, eriti kui su lihased on väga pinges. Venitusharjutustest on rohkem abi, kui sa oled eelnevalt lõõgastunud. Kui tunned valu, siis teed midagi valesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles